Rukola je aromatična, regratu podobna rastlina, ki daje solatam poseben okus, malokdo pa ve, da je zelo dobra tudi za naše zdravje. Ta rastlina vsebuje retinol, vitamin B, vitamin C, vitamin K, tokoferol, askorbinsko kislino, magnezij, kalcij, železo, kalij, baker, cink, selen, jod, natrij.
4 razlogi, zakaj bi jo morali vključiti na svoj jedilnik:
- Pomaga pri hujšanju
- Izboljšuje vid
- Krepi kosti in možgane
- Odlična za nosečnice
Poglejmo vsako postavko še posebej in jo obrazložimo.
1. Pomaga pri hujšanju
Tako kot vsa druga zelena listnata zelenjava tudi rukola spada med zelo nizkokalorične, 100 gramov svežih listov rukole vsebuje le 25 kalorij. Če iščete naravno živilo, ki je zaveznik pri hujšanju, ne pozabite na svoj jedilnik uvrstiti rukole.
2. Izboljšuje vid
Rukola vsebuje karotenoide, naravne snovi, ki lahko močno izboljšajo vid pri ljudeh. Karotenoidi so znani po svoji sposobnosti nevtralizacije makularne degeneracije, po kateri se lahko poškoduje centralno vidno polje. Pravzaprav lahko degeneracija makule v očesu povzroči sivo mreno, zato, če potrebujete hrano za zdravje oči, posezite po rukoli.
3. Krepi kosti in možgane
Vitamin K spodbuja osteotrofno aktivnost v celicah, kar pomeni, da pomaga oblikovati in krepiti kosti. Postopno propadanje živčnih poti, kot v primeru Alzheimerjeve bolezni, je mogoče upočasniti s povečanjem vnosa vitamina K s hrano. Ker je dober vir vitamina K, se rukola navaja kot majhna, a dragocena preventiva za to vrsto bolezni.
4. Odlična je za nosečnice
Rukola je odlična izbira kot prehransko dopolnilo za nosečnice. Dokazano je, da folati, ki vključujejo folno kislino, zmanjšajo pojav nekaterih duševnih okvar pri dojenčkih. Rukola je bogata s folatom, tako kot večina listnate zelenjave.
MORDA VAS ZANIMA TUDI: 6 vzrokov za zadrževanje vode v telesu