Stročji fižol pogosto povezujemo s svežino, hrustljavostjo in zdravjem. Odličen je v enolončnicah, odličen kot priloga, a vedno ga pred uživanjem skuhamo, kaj pa če ga ne bi?
Stročji fižol ni tako nedolžen, kot se zdi
Čeprav je surova zelenjava pogosto najbolj hranilna izbira, stročji fižol v surovi obliki ni varen za uživanje. Vsebuje lektin – beljakovino, ki ga varuje pred škodljivci in plesnijo. Ta naravna obrambna snov pa ni prijazna do našega prebavnega sistema.
PREBERITE TUDI: Boranja na način, kot je še niste pripravljali in navdušila vas bo

Lektin je odporen na prebavne encime, kar pomeni, da ga naše telo ne more razgraditi. Ko zaužijemo surov stročji fižol, se lektin veže na celice v našem črevesju, kar lahko povzroči slabost, napihnjenost, bruhanje ali drisko. Večja količina surovega fižola lahko celo poškoduje koristne bakterije v črevesju.
Vedno ga termično obdelajte, pa naj bo to blanširanje, kuhanje na pari ali praženje. Tako boste uživali v njegovih hranilih in okusu – brez tveganja.
Lektini niso prisotni samo v fižolu – najdemo jih tudi v leči, čičeriki in drugih stročnicah, a s kuhanjem jih uspešno odstranimo.
Presenetljiva resnica o bananah: Zakaj jih je nujno oprati, preden jih pojeste


















































