Babka je slasten, kvašen sladek kruh poljskega izvora, ki je odličen za hladnejše dni. Pripravimo jo lahko z različnimi nadevi, kot so čokolada, mak ali cimet. Ta recept za babko z orehovim in cimetovim nadevom je popolna izbira za ob skodelici kave ali čaja. Sladica, ki očara.
Sestavine
Testo
- 2 jajci
- 650 g navadne moke
- 180 ml mleka
- 30 g svežega kvasa
- 130 g sladkorja
- 1 čajna žlička soli
- 150 g masla (sobne temperature)
- ½ čajne žličke arome vanilije
Nadev
- 100 g masla
- 100 g sladkorja
- 1 jedilna žlica cimeta
- 120 g mletih orehov
Sirup
- 240 ml vode
- 200 g sladkorja
POSTOPEK
- V skledi zmešajte mlačno mleko in kvas, nato dodajte presejano moko, sol, sladkor, stepena jajca, maslo sobne temperature in vanilijevo aromo.
- Sestavine pregnetite z mešalnikom z nastavkom za testo ali ročno, dokler testo ne postane elastično.
- Testo preložite na pomokano delovno površino in ga nekaj minut ročno pregnetite, da postane gladko.
- Testo pokrijte s prozorno folijo in pustite eno uro vzhajati na sobni temperaturi. Nato ga postavite še za eno uro v hladilnik.
- Razvaljajte testo na velikost približno 65 cm x 35 cm. Premažite ga z maslom. V ločeni skledi zmešajte sladkor in cimet ter mešanico enakomerno potresite po testu. Dodajte še mlete orehe.
- Testo previdno zvijte, nato pa ga po dolgem prerežite na pol. Oba dela spletite kot kitko in prenesite babko v naoljen in pomokan pekač.
- Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati eno uro.
- Pečico segrejte na 180 °C. Babko pecite 30-35 minut, dokler ne postane zlato rjavo zapečena.
- V posodi na srednji temperaturi segrejte vodo in sladkor ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Sveže pečeno babko premažite s sirupom in pustite, da se ohladi.

















































