Babka je slasten, kvašen sladek kruh poljskega izvora, ki je odličen za hladnejše dni. Pripravimo jo lahko z različnimi nadevi, kot so čokolada, mak ali cimet. Ta recept za babko z orehovim in cimetovim nadevom je popolna izbira za ob skodelici kave ali čaja. Sladica, ki očara.

Sestavine

Testo

  • 2 jajci
  • 650 g navadne moke
  • 180 ml mleka
  • 30 g svežega kvasa
  • 130 g sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 150 g masla (sobne temperature)
  • ½ čajne žličke arome vanilije

Nadev

  • 100 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 jedilna žlica cimeta
  • 120 g mletih orehov

Sirup

  • 240 ml vode
  • 200 g sladkorja

POSTOPEK

  1. V skledi zmešajte mlačno mleko in kvas, nato dodajte presejano moko, sol, sladkor, stepena jajca, maslo sobne temperature in vanilijevo aromo.
  2. Sestavine pregnetite z mešalnikom z nastavkom za testo ali ročno, dokler testo ne postane elastično.
  3. Testo preložite na pomokano delovno površino in ga nekaj minut ročno pregnetite, da postane gladko.
  4. Testo pokrijte s prozorno folijo in pustite eno uro vzhajati na sobni temperaturi. Nato ga postavite še za eno uro v hladilnik.
  5. Razvaljajte testo na velikost približno 65 cm x 35 cm. Premažite ga z maslom. V ločeni skledi zmešajte sladkor in cimet ter mešanico enakomerno potresite po testu. Dodajte še mlete orehe.
  6. Testo previdno zvijte, nato pa ga po dolgem prerežite na pol. Oba dela spletite kot kitko in prenesite babko v naoljen in pomokan pekač.
  7. Pokrijte s čisto kuhinjsko krpo in pustite vzhajati eno uro.
  8. Pečico segrejte na 180 °C. Babko pecite 30-35 minut, dokler ne postane zlato rjavo zapečena.
  9. V posodi na srednji temperaturi segrejte vodo in sladkor ter mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Sveže pečeno babko premažite s sirupom in pustite, da se ohladi.

Babka z orehi in cimetom, za pravo poslastico ob skodelici čaja


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Kako dober je vaš vid? Poskusite najti čebelo na sliki
Naslednji članekTeh stvari ne bi smeli početi na prazen želodec