Živila, kot so klobase, piškoti, predelani siri, čips, instant rezanci, kosmiči za zajtrk ter zamrznjeni obroki, kot sta lazanja in pica, pogosto vsebujejo visoke količine sladkorja, nezdravih nasičenih maščob in soli. Kakšne posledice ima to na zdravje, je pokazala nova raziskava Agencije za raziskave raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), objavljena v reviji Lancet Regional Health Europe.
Raziskava na skoraj 429.000 ljudeh
Raziskava, ki jo povzema Euronews, je zajela 429.000 ljudi iz devetih evropskih držav (Danska, Francija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Norveška, Španija, Švedska in Velika Britanija). Udeležence so spremljali v povprečju 16 let. Ugotovili so, da ultra predelano hrano najpogosteje uživajo Britanci in Švedi (44 % njihove prehrane), najmanj pa Italijani in Romuni (14 %).
Dolga lista zdravstvenih tveganj
Raziskava je pokazala jasno povezavo med večjim uživanjem ultra predelane hrane in:
- Višjim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca, visokega krvnega tlaka, možganske kapi in težav s krvnim obtokom.
- Več prebavnimi težavami in celo povečanim tveganjem za Parkinsonovo bolezen.
- Presenetljiva povezava s Parkinsonovo boleznijo. Gre za prvo študijo, ki je odkrila povezavo med ultra predelano hrano in Parkinsonovo boleznijo, čeprav raziskovalci še ne znajo natančno pojasniti vzroka. Presenetljivo pa niso našli povezave z Alzheimerjevo boleznijo, kar ostaja nerazjasnjeno.
Kaj pa rak?
V nasprotju s prejšnjimi raziskavami niso ugotovili neposredne povezave med ultra predelano hrano in rakom. Raziskovalci menijo, da je to lahko posledica vključitve alkoholnih pijač, kot so viski, gin in rum, v kategorijo ultra predelane hrane. Alkohol je znan povzročitelj sedmih vrst raka, kar bi lahko vplivalo na rezultate prejšnjih študij.
Ali lahko izboljšamo prehrano?
Čeprav ima študija določene omejitve (npr. ne upošteva sprememb v prehranskih regulacijah, kot so evropske omejitve transmaščob od leta 2021), so njene ugotovitve jasne:
- Zmanjšanje uživanja ultra predelane hrane že za 10 % in zamenjava s sadjem, zelenjavo, stročnicami in polnovrednimi žiti lahko opazno zmanjša tveganje za zgodnjo smrt zaradi različnih bolezni.
Majhne spremembe v prehrani imajo lahko velik vpliv na zdravje!
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira