Dušeno rdeče zelje je ena najbolj klasičnih prilog v zimskem času – prijetna, rahlo sladkasta in nežno začinjena priloga, ki se izvrstno ujame s pečeno perutnino, mlinci, pečenko ali krompirjem. Priprava je izjemno preprosta, skrivnost popolnega okusa pa je v počasnem dušenju in dodatku jabolka, ki jedi doda ravno prav sladkobe in svežine.

Sestavine

  • rdeče zelje (po potrebi)
  • malo maščobe (olja ali masla)
  • žlička sladkorja
  • 1 jabolko
  • 1 žlička ostre moke
  • sol
  • ščepec kumine

Postopek

  1. V ponvi segrejte maščobo in dodajte sladkor. Ko se sladkor rahlo stopi in začne karamelizirati, dodajte na tanko narezano rdeče zelje.
  2. Zelje dobro premešajte, posolite in dodajte ščepec kumine za boljšo prebavljivost.
    Vmešajte še olupljeno in na majhne kocke narezano jabolko.
  3. Dušite na nizkem ognju. Po potrebi prilivajte malo vode – vedno le toliko, da se zelje ne izsuši.
  4. Ko je zelje mehko, ga nežno potresite z žličko ostre moke. Premešajte in dodajte nekaj žlic vode, da se omaka rahlo zgosti.
  5. Na hitro prevrite in postrezite.
  6. Odlična priloga k mlincom in pečeni perutnini.

Kumina v tradicionalnih jedeh iz zelja ni naključje – ne le da dopolni okus, ampak pomaga tudi pri prebavi zelja, zato so naši predniki vedno dodajali ščepec kumine v tovrstne jedi.

Recept: Martinova pojedina, ki bo navdušila vsakogar


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSeznam stvari, ki jih nikoli ne puščajte v vozilu, ko se začne hladno vreme