Enolončnica z gobami in piščancem je odlična jed za ljubitelje gob, ki združuje bogate okuse gob in zelenjave. Ta recept je primeren tudi za tiste, ki bi želeli pripraviti vegetarijansko različico – meso lahko nadomestite ali pa ga izpustite in dobite prav tako okusno jed.
Sestavine
- 500 g piščančjih prsi (lahko tudi puranjih)
- 10 g soli
- 300 g zelja
- 500 g krompirja
- 1 večji korenček
- 1 večja čebula
- Malo korenaste zelenjave (zelena, peteršilj)
- 2 stroka česna
- 2 lovorova lista
- (Po želji) pekoča paprika
- 1 paradižnik
- 400-500 g jurčkov (ali drugih gob)
- 1/2 žličke suhe kumine (po želji)
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 250 ml belega vina (ali enaka količina vode z žličko kisa ali limoninega soka)
- 25 g moke ali instant juhe v vrečki, pomešane s 500 ml mlačne vode
- Peteršilj (svež ali sušen)
- Poper po okusu
Postopek
- Piščančja prsa narežemo na kocke, jih posolimo in dobro premešamo. Zelje, krompir, korenje, čebulo, korenasto zelenjavo, česen, paradižnik in gobe pripravimo in narežemo.
- Krompir in zelje narežemo na kocke, gobe na rezine, preostalo zelenjavo sesekljamo.
- Piščančje kocke hitro prepražimo na olju, da se zaprejo pore, nato jih odstranimo in odstavimo.
- Na isti maščobi prepražimo čebulo, korenje, česen in preostalo korenasto zelenjavo.
- Pražimo približno 7-8 minut, nato dodamo zelje in pražimo še nekaj minut. Dodamo paradižnik, prelijemo z 2 dl tople vode, pokrijemo in kuhamo približno 5 minut.
- Paradižnik zmečkamo in kuhamo še 2-3 minute. Dodamo krompir in po želji kumino, nato kuhamo še nekaj minut.
- Dodamo gobe in kuhamo še 5 minut. Potresemo s sladko papriko, premešamo in dodamo 1 liter tople vode.
- Kuhamo približno 15 minut, dokler se tekočina ne zmanjša za polovico.
- V lonec vrnemo piščančje kocke in dodamo belo vino (ali vodo s kisom/limoninim sokom).
- Kuhamo še 10 minut, da alkohol izpari.
- Če želite gostejšo jed, dodajte mešanico moke in vode ali instant juhe.
- Dodamo svež ali sušen peteršilj in kuhamo še 10 minut.
- Jed po okusu dosolimo.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira