Francozi so znani po nebeško dobrih sladicah in od tam prihaja tudi okusen clafoutis. Gre za sladico, ki prihaja iz pokrajine Limousin in jo naredijo tako, da sadje prelijejo z gosto mešanico jajc, sladkorja, moke, masla, mleka in še nekaj sestavin ter vse skupaj postavijo v pečico. Po originalnem receptu so uporabljene češnje, dobro pridejo pa tudi višnje, breskve, marelice, slive in ostalo sezonsko sadje.
Sestavine
- 300 g češenj (višenj ali drugega sadja)
- 3 jajca
- 250 ml mleka
- 110 g sladkorja
- 1 žlička vanilijevega ekstrakta
- 70 g moke
- ščepec soli
- maslo za premaz
Postopek
- Pekač namažemo z maslom.
- Češnjam odstranimo pečke.
- Jajca rahlo stepemo z metlico, dodamo moko in ohlajeno stopljeno maslo.
- Zmes dobro premešamo, da ni grudic. Na koncu dodamo sladkor, mleko in vanilijev ekstrakt.
- V pomaščen pekač razporedimo češnje in jih prelijemo z mešanico.
- Pečemo na 200 stopinj v predhodno ogreti pečici približno 10 minut.
- Nato temperaturo znižamo na 170 stopinj in pečemo še 20 minut.
- Proti koncu peke kolač potresemo z nekaj kockami masla in ga za kratek čas vrnemo v pečico, da se maslo stopi.
- Kolač pred serviranjem ohladimo in postrežemo samostojno, s stepeno smetano ali kepico sladoleda.

















































