Francozi so znani po nebeško dobrih sladicah in od tam prihaja tudi okusen clafoutis. Gre za sladico, ki prihaja iz pokrajine Limousin in jo naredijo tako, da sadje prelijejo z gosto mešanico jajc, sladkorja, moke, masla, mleka in še nekaj sestavin ter vse skupaj postavijo v pečico. Po originalnem receptu so uporabljene češnje, dobro pridejo pa tudi višnje, breskve, marelice, slive in ostalo sezonsko sadje.

Sestavine

  • 300 g češenj (višenj ali drugega sadja)
  • 3 jajca
  • 250 ml mleka
  • 110 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • 70 g moke
  • ščepec soli
  • maslo za premaz

Postopek

  1. Pekač namažemo z maslom.
  2. Češnjam odstranimo pečke.
  3. Jajca rahlo stepemo z metlico, dodamo moko in ohlajeno stopljeno maslo.
  4. Zmes dobro premešamo, da ni grudic. Na koncu dodamo sladkor, mleko in vanilijev ekstrakt.
  5. V pomaščen pekač razporedimo češnje in jih prelijemo z mešanico.
  6. Pečemo na 200 stopinj v predhodno ogreti pečici približno 10 minut.
  7. Nato temperaturo znižamo na 170 stopinj in pečemo še 20 minut.
  8. Proti koncu peke kolač potresemo z nekaj kockami masla in ga za kratek čas vrnemo v pečico, da se maslo stopi.
  9. Kolač pred serviranjem ohladimo in postrežemo samostojno, s stepeno smetano ali kepico sladoleda.

Francoska poslastica ali najbolj enostaven kolač, ki ga lahko pripravite iz češenj


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZakaj je temperatura masla pri peki tako pomembna in kakšna bi morala biti?
Naslednji članekOptična iluzija: Zabavna uganka, najdite 10 skritih predmetov na sliki