Če bi Pariz imel vonj po sladici, bi to zagotovo bil vonj sveže pečenega jabolčnega peciva. Francosko jabolčno pecivo je popolna mešanica preprostosti in elegance. Njegov čar je v nežnem testu, ki objame sočna jabolka, medtem ko se testo po robovih hrustljavo zapeče. Rezultat je sladica, ki spominja na jesen, toplino doma in čar klasične francoske kuhinje.
Sestavine
Testo:
- 2 jajci
- 200 g sladkorja
- 120 g gladke moke
- 1 pecilni prašek
- 250 ml olja
- 250 ml mleka
- ½ čajne žličke soli
Jabolka:
- 1 kg jabolk
- 1 žlica calvadosa (francosko jabolčno žganje) ali ruma
- sok ½ limone
Dodatno:
- 1 žlica sladkorja
- 2 žlici moke
Priprava
- Segrejte pečico in pripravite model. Pečico segrejte na 185 °C, okrogel pekač (premer 24 cm) premažite z maslom in dno obložite s peki papirjem.
- Pripravite jabolka. Olupite jih, odstranite peške in narežite na tanke rezine. Prelijte jih z limoninim sokom in calvadosom (po želji tudi z rumom ali konjakom).
- Zmešajte suhe sestavine. V večji skledi združite moko, sladkor, pecilni prašek in sol. Dobro premešajte.
- Dodajte mokre sestavine. V drugi skledi stepite jajca, olje in mleko, nato dodajte suho mešanico in premešajte, da dobite gladko testo.
- Ločite del zmesi. Odmerite približno 250 ml testa in mu dodajte 2 žlici moke – ta gostejši del boste uporabili za preliv čez torto.
- Vmešajte jabolka. Jabolka nežno vmešajte v glavni del testa in ga vlijte v pripravljen pekač.
- Dodajte preliv. Po vrhu enakomerno razporedite gostejšo zmes, ki ste jo pripravili posebej, in potresite z 1 žlico sladkorja.
- Pecite. Pecite približno 45 minut pri 185 °C, dokler se pecivo ne obarva zlato rjavo, a ostane rahlo v notranjosti.
- Postrezite. Ko se pecivo nekoliko ohladi, ga potresite s sladkorjem v prahu. Odlično se poda s kepico vaniljevega sladoleda ali kapljico medu.
Nasvet
Za še bolj izrazit okus lahko del jabolk zamenjate s hruškami ali dodate ščepec cimeta in malo vaniljevega sladkorja. Če želite dodati francoski pridih, uporabite calvados, saj okus postane globlji in aromatičnejši.
Z nekaj osnovnimi sestavinami in ščepcem ljubezni nastane popolno pecivo, ki napolni dom z vonjem po jabolkih, maslu in nostalgiji.
To pecivo s priljubljenimi bonboni je osvojilo internet – preprosto in božansko
Zadnji prispevki
- Dve priljubljeni pijači, ki lahko povečata tveganje za zamašene arterije (žile)
- Naredi sam: Več kot 5 idej za oblikovanje ikebane (nagrobnega aranžmaja)
- To pecivo s priljubljenimi bonboni je osvojilo internet – preprosto in božansko
- Z le eno stvarjo boste kopalnico očistili hitreje kot kdajkoli prej
- Recept za kakijevo pecivo, ki je pripravljeno v 10 minutah
















































