Če bi Pariz imel vonj po sladici, bi to zagotovo bil vonj sveže pečenega jabolčnega peciva. Francosko jabolčno pecivo je popolna mešanica preprostosti in elegance. Njegov čar je v nežnem testu, ki objame sočna jabolka, medtem ko se testo po robovih hrustljavo zapeče. Rezultat je sladica, ki spominja na jesen, toplino doma in čar klasične francoske kuhinje.

Sestavine

Testo:

  • 2 jajci
  • 200 g sladkorja
  • 120 g gladke moke
  • 1 pecilni prašek
  • 250 ml olja
  • 250 ml mleka
  • ½ čajne žličke soli

Jabolka:

  • 1 kg jabolk
  • 1 žlica calvadosa (francosko jabolčno žganje) ali ruma
  • sok ½ limone

Dodatno:

  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici moke

Priprava

  1. Segrejte pečico in pripravite model. Pečico segrejte na 185 °C, okrogel pekač (premer 24 cm) premažite z maslom in dno obložite s peki papirjem.
  2. Pripravite jabolka. Olupite jih, odstranite peške in narežite na tanke rezine. Prelijte jih z limoninim sokom in calvadosom (po želji tudi z rumom ali konjakom).
  3. Zmešajte suhe sestavine. V večji skledi združite moko, sladkor, pecilni prašek in sol. Dobro premešajte.
  4. Dodajte mokre sestavine. V drugi skledi stepite jajca, olje in mleko, nato dodajte suho mešanico in premešajte, da dobite gladko testo.
  5. Ločite del zmesi. Odmerite približno 250 ml testa in mu dodajte 2 žlici moke – ta gostejši del boste uporabili za preliv čez torto.
  6. Vmešajte jabolka. Jabolka nežno vmešajte v glavni del testa in ga vlijte v pripravljen pekač.
  7. Dodajte preliv. Po vrhu enakomerno razporedite gostejšo zmes, ki ste jo pripravili posebej, in potresite z 1 žlico sladkorja.
  8. Pecite. Pecite približno 45 minut pri 185 °C, dokler se pecivo ne obarva zlato rjavo, a ostane rahlo v notranjosti.
  9. Postrezite. Ko se pecivo nekoliko ohladi, ga potresite s sladkorjem v prahu. Odlično se poda s kepico vaniljevega sladoleda ali kapljico medu.

Nasvet

Za še bolj izrazit okus lahko del jabolk zamenjate s hruškami ali dodate ščepec cimeta in malo vaniljevega sladkorja. Če želite dodati francoski pridih, uporabite calvados, saj okus postane globlji in aromatičnejši.

Z nekaj osnovnimi sestavinami in ščepcem ljubezni nastane popolno pecivo, ki napolni dom z vonjem po jabolkih, maslu in nostalgiji.

To pecivo s priljubljenimi bonboni je osvojilo internet – preprosto in božansko


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaredi sam: Več kot 5 idej za oblikovanje ikebane (nagrobnega aranžmaja)
Naslednji članekDve priljubljeni pijači, ki lahko povečata tveganje za zamašene arterije (žile)