Visok krvni tlak lahko povzroči več zdravstvenih zapletov, kot so možganska kap, srčni infarkt, bolezen ledvic, izguba vida in drugo. Prehrana ima lahko velik vpliv na krvni tlak, zato je zelo pomembno, da pozorno izbiramo hrano, ki jo jemo. V nadaljevanju bomo našteli nekaj živil, ki se jih je pri povišanemu krvnemu tlaku priporočljivo izogibati.
Sol
Sol, natančneje natrij v soli, prispeva k visokemu krvnemu tlaku in boleznim srca. Določena količina soli je sicer pomembna za splošno zdravje, vendar jo skoraj vsakdo izmed nas nezavedno zaužije preveč. Pogosto se ne zavedamo, da je sol skrita v naprej pripravljenih juhah, omakah, konzerviranih živilih, zato moramo biti pri nakupovanju hrane še toliko bolj pozorni.
Procesirano meso
Predelano meso je pogosto polno natrija, saj proizvajalci to meso sušijo, začinijo in konzervirajo s soljo. Glede na to, da meso ponavadi jemo v kombinaciji s kruhom, konzerviranimi živili in različnimi začimbami, ki tudi vsebujejo veliko količino soli, še dodatno povečamo tveganje za previsok krvni tlak.
Trans maščobe
Trans maščobe so nekaj, na kar moramo biti vsi previdni in so na žalost skrite v številnih priljubljenih živilih, kot so mastno meso in mlečni izdelki. Največji kršitelji trans maščob so pakirana in predelana živila, ki lahko vsebujejo tudi veliko natrija in sladkorja. Uživanje preveč nasičenih in transmaščob poveča LDL, znan kot ‘slab’ holesterol. Visoke ravni LDL lahko poslabšajo vaš visok krvni tlak in sčasoma povzročijo razvoj koronarne srčne bolezni.
Sladkor
Sladkor je eden največjih krivcev za debelost in prekomerno telesno težo pri ljudeh vseh starosti in se pogosto skriva v sladkanih pijačah, kot sta sok in gazirana pijača. Prekomerna telesna teža je pogosto vzrok za visok krvni tlak.
Alkohol
Prekomerno pitje alkohola lahko zviša krvni tlak. Prekomerno uživanje alkohola je lahko tudi dejavnik tveganja za bolezni srca. Poleg tega alkohol vsebuje veliko kalorij in nima nobene hranilne vrednosti. Prispeva k nenamernemu pridobivanju telesne teže ali nadomesti bolj zdrave možnosti obroka ali pijače. Rdeče vino sicer povezujejo z zdravjem srca, vendar bi morali vseeno omejiti popito količino.
Visok kvni tlak je resen dejavnik tveganja za zdravje. Življenjski slog, vključno s spremembo prehrane, igra veliko vlogo pri obvladovanju le-tega. Poskrbite za svoje zdravje in čim bolj omejite našteta živila.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira