Ta osvežilna in preprosta solata združuje okusne kozice, hrustljave krutone in bogato domačo majonezno omako. Idealna za praznične dni, kot sta božič in novo leto!

Sestavine

Za solato:

  • 200 g kozic ali piščanca (po želji)
  • Sol in začimbe (po okusu)
  • 1 strok česna
  • 3 rezine belega kruha (za krutone)
  • 150 g mešanice solat
  • 100 g paradižnika
  • 5–7 prepeličjih jajc ali 2–3 piščančja jajca
  • Parmezan (nariban ali nastrgan za posip)

Za domačo majonezno omako:

  • 1 jajce
  • 2 rumenjaka
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 žlica limoninega soka
  • Ščepec soli
  • Začimbe po okusu
  • 140 g vročega rastlinskega olja, segrejte na približno 110 C
  • 60 g olivnega olja

Postopek

  1. Kozice ali na trakove narezanega piščanca začinite s soljo in izbranimi začimbami.
  2. Na močnem ognju v ponvi prepražite kozice (ali piščanca) z dodatkom česna, dokler niso zlato zapečeni. Odstavite in pustite, da se ohladijo.
  3. Beli kruh narežite na kocke in ga na ponvi ali v pečici hrustljavo popecite z malo olja.
  4. V skledo dajte jajce, rumenjake, gorčico, limonin sok, sol in začimbe.
  5. S paličnim mešalnikom postopoma vmešajte vroče rastlinsko olje, dokler se zmes ne zgosti.
  6. Dodajte olivno olje in mešajte, dokler ne dobite gladke in kremaste omake.
  7. Na krožnik ali večjo skledo razporedite mešanico solate.
  8. Dodajte narezane paradižnike, ohlajene kozice (ali piščanca), kuhano in narezano jajce ter krutone.
  9. Prelijte z domačo majonezno omako ali kupljenim prelivom za cesarsko solato.
  10. Solato posujte z naribanim parmezanom.
  11. Po želji okrasite z dodatkom svežih zelišč, kot je bazilika ali peteršilj.

Video recept

 

PREBERITE TUDI: To je skrivnost do najboljše francoske solate


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za išlerje s pistacijami, da bodo prazniki še slajši
Naslednji članekČudovita novoletna sladica! Hitro pripravljena in brez peke!