Princeske so odlična sladica, pripravljena iz paljenega testa, vanilijeve kreme in sladke smetane. So nekoliko zahtevnejše za pripravo, saj so sestavljene iz več komponent, vendar vredne vsega truda.
Sestavine
Vanilijeva krema:
- 400 ml mleka
- 90 g vanilijevega sladkorja
- 60 g moke
- 3 jajca
Paljeno (kuhano) testo:
- 100 g moke
- 2 dl vode
- 70 g margarine
- 3 jajca
- ščepec soli
In še:
- 200 ml sladke smetane za stepanje
- sladkor v prahu
Postopek
Priprava vanilijeve kreme
- V večjo skledo ubijemo jajca, dodamo vanilijev sladkor, moko in 100 ml mleka. Z metlico zmešamo v gladko zmes.
- Preostalo mleko (300 ml) segrejemo skoraj do vretja.
- Kozico odstavimo z ognja in med stalnim mešanjem počasi prilivamo pripravljeno jajčno zmes.
- Vse skupaj kuhamo na nizki temperaturi 15–20 minut, dokler se krema ne zgosti.
- Kremo prelijemo v čisto skledo, prekrijemo s prozorno folijo (folijo pritisnemo neposredno na površino kreme, da se ne naredi skorjica) in pustimo, da se ohladi.
Priprava paljenega testa
- V kozici zavremo vodo, margarino in ščepec soli.
- Ko zavre, kozico odstavimo in med mešanjem postopoma vsujemo moko. Dobro premešamo, da ne nastanejo grudice.
- Kozico vrnemo na štedilnik in med mešanjem kuhamo toliko časa, da se testo začne ločevati od sten posode.
- Zmes ohladimo. V mlačno testo zamešamo eno jajce in temeljito premešamo.
- Nato dodamo še preostali jajci – vsakega posebej – in vsakič dobro premešamo
Oblikovanje in peka princesk
- Pečico segrejemo na 220 °C.
- Pekač obložimo s papirjem za peko.
- Testo nadevamo v vrečko (ali plastično vrečko, ki ji odrežemo vogal) in nabrizgamo majhne kupčke na pekač.
- Princeske pečemo 10 minut pri 220 °C, nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še dodatnih 15 minut, da lepo porjavijo.
- Pečene princeske ohladimo.
Polnjenje in postrežba
- Ohlajene princeske previdno prerežemo po širini.
- Spodnji del napolnimo z vanilijevo kremo, nato dodamo še stepeno sladko smetano in pokrijemo z zgornjim delom, po želji potresemo s sladkorjem v prahu.
PRIPRAVITE TUDI: Recept za pehtranovo potico; kraljica vsake mize
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira