Nekoč je bila ocvirkova pogača hrana revežev, danes pa velja za pravo poslastico.

Preprost recept iz nekaj osnovnih sestavin se je ohranil skozi generacije. Ocvirki, sir in rahlo kvašeno testo ustvarijo popolno kombinacijo, ki se poda tako k vsakodnevnemu kosilu kot tudi k praznični mizi.

Sestavine

Testo:

  • 500 g namenske moke (lahko tudi pol gladke, pol ostre)
  • 330 ml vode
  • 7 g suhega kvasa (ali ½ kocke svežega kvasa)
  • ščep soli
  • ščep sladkorja
  • 50 ml olja

Nadev:

  • 1 jajce
  • 200 g naribanega sira
  • 3 zvrhane žlice drobnih, suhih ocvirkov (najboljši so domači)
  • 2–3 stroki česna
  • poper
  • sol (po potrebi)

PREBERITE TUDI: Recept za pizza prigrizke, tako slastni, da jih v hipu zmanjka

Postopek

  1. V posodo stresemo moko, sol, sladkor in kvas, nato dodamo vodo ter zgnetemo testo.
  2. Če uporabite sveži kvas, najprej pripravite kvasec.
  3. Med gnetenjem postopoma dodajajte olje – žlico za žlico – in gnetite, dokler ga testo ne vpije. Ko porabite vse olje, gnetite še približno 5 minut.
  4. Testo pustite vzhajati na toplem, dokler se volumen ne podvoji.
  5. Na rahlo pomokani površini ga razvaljajte v krog (približno 40 cm premera, 1,5 cm debeline). Prenesite v pekač, obložen s peki papirjem, ali ga kar z rokami raztegnite po rahlo naoljenem pekaču.
  6. Premažite s stepenim jajcem in potresite z naribanim sirom.
  7. V kozici segrejte ocvirke in jim dodajte stisnjen česen. Nato jih enakomerno razporedite po testu. Popoprajte in po potrebi posolite.
  8. Pecite v ogreti pečici pri 180 °C približno 40 minut, da testo lepo porjavi, sir pa se zlato zapeče.
  9. Pečeno pogačo narežite na kose in postrezite še vročo.

Slaniki: recept za fantastičen prigrizek, ki navduši povsod


Zadnji prispevki

Prejšnji članekImeli smo napačno predstavo – pravi razlog za zamaščena jetra bo šokiral!
Naslednji članekTrik z limono in soljo, ki naredi leseno desko kot novo!