Polpeti iz mletega mesa so ena tistih jedi, ki nikoli ne razočarajo. So mehki, sočni in polnega okusa, priprava pa je enostavna in hitra – odlični so za vsakdanje kosilo ali večerjo. Posebnost tega recepta je karamelizirana čebula, ki mesni masi doda čudovito sladkobo in globino okusa. K polpetom pa lahko postrežete pire krompir, krompirjevo solato ali riž.

Ste vedeli, da karamelizirana čebula nastane izključno s počasnim praženjem, brez dodatkov? Sladkor, ki ga vsebuje čebula, se ob dušenju spremeni v bogat, skoraj sirupast okus. Prav zato so ti polpeti tako slastni – čebula poskrbi za popolnoma novo dimenzijo.

Sestavine

  • 500 g čebule
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlica soli
  • 100 g parmezana
  • 500 g mletega mesa (mešanica govedine in svinjine)
  • 1 jajce
  • 60 g drobtin
  • 3 stroki česna
  • Svež peteršilj
  • Moka za povaljanje
  • Olje za peko

Postopek

  • Čebulo narežite na kolutke.
  • V lonec dodajte maslo, čebulo, sol in sladkor. Na srednjem ognju pražite, nato pokrijte in dušite 5 minut.
  • Pokrovko odstranite in čebulo počasi pražite 30 minut, po potrebi dodajte malo vode. Ko se zlato obarva in postane mehka, jo ohladite.
  • V skledo naribajte parmezan in mu dodajte mleto meso, jajce, drobtine, strt česen, nasekljan peteršilj, poper, sol ter ohlajeno karamelizirano čebulo.
  • Vse skupaj temeljito premešajte.
  • Oblikujte polpete in jih povaljajte v moki.
  • Specite jih na vročem olju do zlato rjave barve.
  • Postrezite s pire krompirjem, rižem ali krompirjevo solato.

Video recept

Sočni polpeti s karamelizirano čebulo so popolno domače kosilo, ki navduši z okusom in enostavnostjo priprave.

Recept: Najboljši zrezki v omaki, kar jih boste kdaj jedli


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZakaj vam jeseni pospešeno izpadajo lasje in kako to ustaviti?
Naslednji članekPreprost trik za razbijanje jajc: tako preprečite, da lupina konča v jedi