Dedkovi brki so tradicionalna sladica, ki izvira iz Hrvaške, a jo poznamo tudi drugod. Zaradi svojega bogatega orehovega polnila in privlačnega videza spominjajo na praznične dni in družinska srečanja. Gre za drobno pecivo, ki ga gospodinje pogosto pripravijo za božič, velike noči ali druge posebne priložnosti.

Sestavine

Za testo:

  • 180 g margarine/masla (sobne temperature)
  • 3 rumenjaki
  • 1 celo jajce
  • 3 žlice kisle smetane
  • 50 ml mleka
  • 100 g sladkorja
  • 470 g ostre moke
  • 10 g pecilnega praška

Za nadev:

  • 3 beljaki
  • 120 g sladkorja
  • 200 g mletih orehov
  • 8 žlic slivove marmelade (sobne temperature)
  • Pest orehov za posip

Za okrasitev:

  • Sladkor v prahu ali
  • 50 g čokolade za kuhanje in 2 žlici olja (za glazuro)

Postopek

  1. Margarino in sladkor stepite z električnim mešalnikom v gladko in penasto kremo.
  2. Vmešajte rumenjake in celo jajce, da dobite enotno zmes.
  3. Dodajte kislo smetano in mleko ter ponovno dobro premešajte z mešalnikom.
  4. V maso presejte moko, zmešano s pecilnim praškom, in ročno zamesite gladko testo.
  5. Testo razdelite na štiri enake dele, vsak kos zavijte v prozorno folijo in postavite v hladilnik za 30 minut.
  6. Medtem stepite beljake v čvrst sneg.
  7. V sneg postopoma dodajajte sladkor in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi.
  8. Z lopatko nežno vmešajte mlete orehe, da nastane enotna masa.
  9. Ohlajeno testo na peki papirju razvaljajte v pravokotnik velikosti približno 30 x 30 cm.
  10. Premažite ga z dvema žlicama slivove marmelade in enakomerno potresite z nekaj mletimi orehi.
  11. Robove testa ob straneh zavijte proti sredini, tako da ustvarite obliko “brkov”, pri čemer pustite sredino odprto za nadev.
  12. Nadev nanesite med “brčice” in po potrebi odrežite odvečni peki papir za lažje rokovanje.
  13. Oblikovan kos peciva previdno prenesite na pekač, obložen s peki papirjem.
  14. Ponovite postopek z ostalimi tremi kosi testa.
  15. Pecite v predhodno ogreti pečici na 190 °C približno 15 minut, dokler pecivo rahlo ne porjavi.
  16. Pečeno pecivo pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.
  17. Ohlajeno pecivo potresite s sladkorjem v prahu ali prelijte s čokoladno glazuro, pripravljeno iz stopljene čokolade in olja.
  18. Počakajte, da se čokoladna glazura strdi, nato pecivo narežite na kose širine približno 2 cm.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Recept: Razpokančki s pistacijo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Če imate dober vid, boste zvonček na sliki našli v 5 sekundah
Naslednji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #87