Ta mehki kolač z mletimi pistacijami, olivnim oljem in nežnim pridihom limone je prava poslastica za vse, ki obožujejo oreščke in nežne sladice z aromatičnim karakterjem. Idealno se prileže ob čaju ali kavi, pa tudi kot lahka sladica po kosilu.
Sestavine
- 1 skodelica nesoljenih praženih pistacij + 2 žlici (za posip)
- ¾ skodelice kristalnega sladkorja
- 1 žlica naribane limonine lupinice
- ¼ žličke soli
- 3 velika jajca
- ¾ skodelice olivnega olja
- ¼ skodelice mleka (2 % maščobe)
- 1¼ skodelice gladke moke
- 1½ žličke pecilnega praška
Postopek
- Pečico segrejte na 175 °C. Model za kruh (približno 23 x 13 cm) namastite in obložite s papirjem za peko, ki naj sega čez robove za lažje odstranjevanje kolača.
- V multipraktiku na grobo sesekljajte pistacije. Odmerite 2 žlici in jih prihranite za posip po vrhu. Preostale pistacije zmiksajte v drobne delce (ne do paste).
- K zmletim pistacijam dodajte sladkor, limonino lupinico in sol. Zmešajte s pulznim načinom. Nato dodajte jajca in mešajte, dokler masa ne postane gladka.
- Medtem ko multipraktik deluje, počasi prilivajte olivno olje in mleko. Mešajte, dokler se masa ne poveže.
- Dodajte moko in pecilni prašek ter na kratko zmešajte, samo toliko, da izginejo sledi moke.
- Testo prelijte v pripravljen pekač in po vrhu enakomerno potresite z rezerviranimi grobo sesekljanimi pistacijami. Pecite 50–60 minut oz. dokler ni kolač na vrhu zlato rjav, čvrst na otip, in zobotrebec iz sredine ne pride čist.
- Kolač popolnoma ohladite v modelu, nato ga s pomočjo papirja dvignite ven in narežite.
PRIPRAVITE TUDI: Zdrav recept: Enostaven bananin kruh z jabolki
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira