Ta mehki kolač z mletimi pistacijami, olivnim oljem in nežnim pridihom limone je prava poslastica za vse, ki obožujejo oreščke in nežne sladice z aromatičnim karakterjem. Idealno se prileže ob čaju ali kavi, pa tudi kot lahka sladica po kosilu.

Sestavine

  • 1 skodelica nesoljenih praženih pistacij + 2 žlici (za posip)
  • ¾ skodelice kristalnega sladkorja
  • 1 žlica naribane limonine lupinice
  • ¼ žličke soli
  • 3 velika jajca
  • ¾ skodelice olivnega olja
  • ¼ skodelice mleka (2 % maščobe)
  • 1¼ skodelice gladke moke
  • 1½ žličke pecilnega praška

Postopek

  1. Pečico segrejte na 175 °C. Model za kruh (približno 23 x 13 cm) namastite in obložite s papirjem za peko, ki naj sega čez robove za lažje odstranjevanje kolača.
  2. V multipraktiku na grobo sesekljajte pistacije. Odmerite 2 žlici in jih prihranite za posip po vrhu. Preostale pistacije zmiksajte v drobne delce (ne do paste).
  3. K zmletim pistacijam dodajte sladkor, limonino lupinico in sol. Zmešajte s pulznim načinom. Nato dodajte jajca in mešajte, dokler masa ne postane gladka.
  4. Medtem ko multipraktik deluje, počasi prilivajte olivno olje in mleko. Mešajte, dokler se masa ne poveže.
  5. Dodajte moko in pecilni prašek ter na kratko zmešajte, samo toliko, da izginejo sledi moke.
  6. Testo prelijte v pripravljen pekač in po vrhu enakomerno potresite z rezerviranimi grobo sesekljanimi pistacijami. Pecite 50–60 minut oz. dokler ni kolač na vrhu zlato rjav, čvrst na otip, in zobotrebec iz sredine ne pride čist.
  7. Kolač popolnoma ohladite v modelu, nato ga s pomočjo papirja dvignite ven in narežite.

Pistacijin kruh, za sladico ali odličen začetek dneva

 

PRIPRAVITE TUDI: Zdrav recept: Enostaven bananin kruh z jabolki


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko med velikonočnimi pirhi najdete skritega zajca?
Naslednji članekTo so 4 napake, ki jih večina ljudi dela pri pripravi mesnih čuftov