Letos pripravite breskovo marmelado, uporabite lahko tudi nektarine. Okus je fantastičen, recept za marmelado pa zelo enostaven. Odlično se poda na kos svežega kruha, na palačinke ali kot dodatek k sladicam.
Sestavine
- 3 kg breskev ali nektarin
- 500 g kristalnega sladkorja
- 1 vrečka džem fixa (3:1)
Postopek
- Priprava sadja: Breskve dobro operemo, odstranimo koščice in vsako polovico narežemo na manjše koščke. Narezane breskve damo neposredno v večji lonec, ki je primeren za peko v pečici.
- Dodamo sladkor: Sadje potresemo s sladkorjem in dobro premešamo. Nato pustimo stati približno 1 uro, da spusti sok.
- Pečenje: Pečico segrejemo na 200 °C in lonec postavimo vanjo. Marmelado pečemo eno uro.
- Miksanje: Ko je pečeno, vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, dokler ne dobimo povsem gladke kaše brez koščkov in lupin.
- Dodatek želirnega sredstva: Dodamo džem fix, dobro premešamo in lonec vrnemo nazaj v pečico še za približno 15–20 minut.
- Polnjenje: Medtem ko se marmelada končuje, steriliziramo steklene kozarce (10 minut v pečici ali z vročo vodo).
- Marmelado še vročo prelijemo v kozarce, jih dobro zapremo in obrnemo na glavo.
- Ko se ohladi, shranimo na suho in temno mesto.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Domača marmelada iz mandarin brez sladkorja
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira