Letos pripravite breskovo marmelado, uporabite lahko tudi nektarine. Okus je fantastičen, recept za marmelado pa zelo enostaven. Odlično se poda na kos svežega kruha, na palačinke ali kot dodatek k sladicam.

Sestavine

  • 3 kg breskev ali nektarin
  • 500 g kristalnega sladkorja
  • 1 vrečka džem fixa (3:1)

Postopek

  1. Priprava sadja: Breskve dobro operemo, odstranimo koščice in vsako polovico narežemo na manjše koščke. Narezane breskve damo neposredno v večji lonec, ki je primeren za peko v pečici.
  2. Dodamo sladkor: Sadje potresemo s sladkorjem in dobro premešamo. Nato pustimo stati približno 1 uro, da spusti sok.
  3. Pečenje: Pečico segrejemo na 200 °C in lonec postavimo vanjo. Marmelado pečemo eno uro.
  4. Miksanje: Ko je pečeno, vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom, dokler ne dobimo povsem gladke kaše brez koščkov in lupin.
  5. Dodatek želirnega sredstva: Dodamo džem fix, dobro premešamo in lonec vrnemo nazaj v pečico še za približno 15–20 minut.
  6. Polnjenje: Medtem ko se marmelada končuje, steriliziramo steklene kozarce (10 minut v pečici ali z vročo vodo).
  7. Marmelado še vročo prelijemo v kozarce, jih dobro zapremo in obrnemo na glavo.
  8. Ko se ohladi, shranimo na suho in temno mesto.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Domača marmelada iz mandarin brez sladkorja


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko med kamenjem najdete golf žogico?
Naslednji članekZanimive razlike med breskvami in nektarinami, ki jih verjetno ne poznate