Jota je ena tistih toplih jedi, ki nas vedno spomni na babičino kuhinjo in zimske dni, ko se ob mizi zbere cela družina. Gre za krepko enolončnico, v kateri se prepletajo okusi kisle repe (ali zelja), fižola, krompirja in prekajenega mesa – preprosta kombinacija, ki nasiti in pogreje.

Sestavine

  • 500 g kisle repe (ali zelja)
  • 300 g rjavega fižola
  • 300 g krompirja
  • 3 čebule
  • 300 g prekajenih svinjskih rebrc
  • 2 žlici čiste svinjske masti
  • 2 žlici masti z ocvirki
  • 1 žlička sladke mlete paprike
  • sol po okusu
  • nekaj zrn črnega popra
  • 6 strokov česna
  • 4 lovorjevi listi
  • ščepec majarona

PREBERITE TUDI: Recept za poljsko enolončnico z zeljem, ki je podobna segedin golažu

Postopek

  1. Fižol lahko po želji čez noč namočimo, ni pa nujno.
  2. Čebulo drobno sesekljamo in jo prepražimo na svinjski masti, med praženjem dolijemo malo vode, da postane kremasta.
  3. Dodamo vročo vodo, fižol, prekajeno meso in poper v zrnu. Kuhamo približno 30 minut, da se fižol napol zmehča.
  4. V lonec stresemo na drobno narezan krompir ter dodamo lovorjeve liste. Kuhamo še 30 minut.
  5. Nato primešamo kislo repo (ali zelje), ki jo lahko po želji prej speremo, da jed ne bo preveč kisla. Kuhamo še pol ure.
  6. Na ponvi na ocvirkovi masti na hitro prepražimo sesekljan česen, dodamo mleto papriko in vse skupaj zamešamo v joto.
  7. Kuhamo še 15 minut, na koncu solimo po okusu in dodamo ščepec majarona.

Jota velja za tradicionalno jed Primorske in Goriške, danes pa jo poznamo po vsej Sloveniji. Posebnost tega recepta je, da se skuha v enem samem loncu, kar prihrani čas in ohrani polnost okusa.

To so triki, s katerimi boste izboljšali okus mineštre


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVam večerja uničuje spanec? Tukaj so nasveti, ki bodo naredili čudež
Naslednji članekKuhanje s timijanom – kje vse in kako ga lahko uporabimo pri kuhanju?