Grozdje ni le odlično sveže – iz njega lahko pripravimo tudi izvrstno marmelado, ki bo v vašo kuhinjo prinesla okus jeseni.
Ta recept je preprost in omogoča, da marmelado obogatite z aromo po lastni izbiri, kot je višnja, vanilija ali malina.
Sestavine (za približno 8–10 kozarcev)
- 4 kg grozdnih jagod
- 1 dl vode
- 2 kg sladkorja
- 40 g želirnega sladkorja
- 4 vanilijevi sladkorji
- po želji polovica arome (višnja, vanilija, malina …)

Postopek
- Grozdju odstranimo peclje, jagode dobro operemo in zmečkamo.
- Dodamo 1 dl vode in na šibkem ognju kuhamo približno 2 uri.
- Maso precedimo, da odstranimo peške in kožice.
- V dobljen sok dodamo sladkor, vanilijev sladkor, želirni sladkor in po želji polovico izbrane arome.
- Kuhamo še 5 minut.
- Vročo marmelado nalijemo v sterilne kozarce, jih zapremo, obrnemo na pokrov za 5 minut in nato počasi ohladimo.
Grozdna marmelada je bila nekoč pravi zimski priboljšek, saj so gospodinje grozdje shranile v sladki obliki, ki je popestrila praznične mize. Z dodatkom arome pa lahko danes ustvarite unikatno različico po svojem okusu.
















































