Včasih najboljši obroki nastanejo iz preprostih sestavin, pečenih v enem samem pekaču. Ta pečen piščanec združuje sočno meso, hrustljav krompir in pisano zelenjavo, ki se med peko prepoji z aromami začimb in limone.
Za’atar, ena od glavnih začimb v tem receptu, je tradicionalna mešanica iz Bližnjega vzhoda, ki združuje timijan, sezam in sumak ter jedem doda prijetno kiselkasto-aromatičen okus. Če ga nimate, ga iz recepta izpustite.
Sestavine
Piščanec:
- 4 piščančje noge ali stegna s kostjo in kožo
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička mletega koriandra
- 1 žlička sladke paprike
- ½ žličke mletega cimeta
- 1 žlička za’atarja
- Sol in sveže mleti poper
- 1 limona, olupljena in narezana na krhlje
Zelenjava:
- 500 g mladega krompirja, prerezanega na pol
- 1 velika rdeča čebula, narezana na krhlje
- 1 rdeča paprika, narezana na debele trakove
- 1 rumena paprika, narezana na debele trakove
- 1 bučka, narezana na kocke
- 4 stroki česna, z lupino, zdrobljeni
- 2 žlici olivnega olja
- Za’atar po okusu za posip
- Sol in poper
Preliv z limoninim jogurtom:
- ¾ skodelice gostega grškega jogurta
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlica limoninega soka
- 1 žlička limonine lupinice
- 1 majhen strok česna, drobno nariban
- Sol po okusu
Okras:
- Sesekljan peteršilj z ravnimi listi
- Semena granatnega jabolka (neobvezno)
PREBERITE TUDI: Recept za slastnega lososa po mediteransko
Postopek
- Segrevanje pečice: Pečico segrejte na 200 °C.
- Priprava piščanca: Piščanca natrite z oljem, koriandrom, papriko, cimetom, za’atarjem, soljo, poprom in limonino lupinico.
- Razporeditev v pekač: Piščanca položite s kožo navzgor, okoli dodajte krompir in čebulo.
- Pokapajte z oljem in premešajte. Pecite 20 minut.
- Dodajanje zelenjave: Medtem zelenjavo začinite z oljem, za’atarjem, soljo in poprom. Po 20 minutah jo dodajte v pekač, pri čemer pustite piščančjo kožo odkrito.
- Pečenje: Pecite še 25–30 minut, dokler piščanec ni zlato zapečen, krompir in zelenjava pa mehka. Za hrustljavo kožo lahko na koncu 3–5 minut pečete na žaru.
- Preliv: V manjši skledi zmešajte vse sestavine za jogurtov preliv.
- Postrežba: Jed postrezite vročo, potreseno s peteršiljem in po želji s semeni granatnega jabolka.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira