Bliža se pustni čas, ko se vse okoli pustnih šem in krofov vrti. Če si letos želite malo bolj zdravih krofov, ki ne vsebujejo bele moke in odvečnega olja v katerem se cvrejo, potem so pirini krofi iz pečice prava izbira.
Sestavine
- 500 g pirine moke (gladke ali polnozrnate)
- 3,5 dl riževega mleka
- 1 sveži kvas (42 g)
- 60 g kokosovega sladkorja
- 1/3 žličke kurkume
- naribana lupina 1 bio limone
- 20 g pecilnega praška iz vinskega kamna
- 1 žlička soli
- nekaj kokosovega olja in sladkor za posip
Postopek
V toplo riževo mleko primešajte 1 žlico kokosovega sladkorja. Dodajte kvas in pustite 15 minut. V tem času v skledo vsujte moko in dodajte pecilni vinskega kamna, limonino lupinico, sol in kurkumo, dobro premešajte. V moko naredite vdolbinico in dodajte kvasec. Premešajte še enkrat in pokrijte s čisto krpo. Pustite 10 minut. Po pretečenem času dodajte v skledo še kokosovo olje in preostanek sladkorja. Dobro pregnetite, da dobite kompaktno testo. Znova pokrijte in pustite vzhajati. V tem času pripravite obroče za venčke (postopek v videoposnetku spodaj).
Pomokajte delovno površino in dodajte testo iz posode. Pomokajte še enkrat. Oblikujte 80 g težke krogle, ki jih položite na pekač, ki ga pred tem obložite s peki papirjem. Okoli vsake krogle dodajte obroč za venčke. Pokrijte s krpo in pustite vzhajati še dodatnih 30 minut. Pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno 15 minut. Polnite jih s poljubnim polnilom (lešnikov namaz, marmelada …)
Video recept:
Zadnji prispevki
- Popolni za jesenske večere: Mehki, dišeči in slastni mafini z jabolkom in cimetom
- Naravno čistilo za okna: preprost recept, ki premaga vsa kupljena čistila
- Kremno pecivo s čokolado, vanilijo in kokosom – nebeško dobro
- Dušeno rdeče zelje, odlična priloga za Martinovo
- Seznam stvari, ki jih nikoli ne puščajte v vozilu, ko se začne hladno vreme
- Domači prijatelj z orehi in čokolado: pecivo, ki vsakogar navduši
















































