Ko se poletne breskve bohotijo v vsej svoji sočnosti, jih je skoraj greh ne uporabiti za slastno domačo sladico. Ta pita z breskvami s polnozrnatim testom, bogato vanilijevo kremo je pravo razvajanje – ravno prav sladko, ravno prav sadno, in predvsem recept je zelo preprost za pripravo.

Sestavine

Testo:

  • 220 g zmehčanega masla
  • 50 g belega sladkorja
  • 50 g rjavega sladkorja
  • 270 g polnozrnate moke
  • ½ čajne žličke soli

Vanilijeva krema:

  • 500 ml polnomastnega mleka
  • 1 žlica vanilijevega ekstrakta (ali 2 vanilijeva sladkorja)
  • 3 rumenjaki
  • 100 g sladkorja
  • 4 žlice koruznega škroba
  • 2 čajni žlički masla

Preliv:

  • 6 svežih breskev (olupljenih in narezanih)
  • kakav v prahu ali sladkor v prahu za posip (po želji)

Recept: Poletna pita z breskvami – preprosta sladica za vsak dan

Postopek

  1. Pripravite testo: V večji skledi stepite maslo z obema vrstama sladkorja, da dobite kremasto zmes (približno 5 minut). Dodajte moko in sol, zmešajte v mehko testo in oblikujte v kroglo. Zavijte v folijo in shranite v hladilnik, medtem ko pripravljate kremo.
  2. Skuhajte kremo: Mleko segrejte do vretja. V ločeni skledi stepite rumenjake, sladkor, koruzni škrob in vanilijo. Vmešajte polovico vročega mleka v jajčno zmes, nato vse skupaj vlijte nazaj v kozico. Med stalnim mešanjem kuhajte 2–3 minute, dokler se ne zgosti in se pojavijo mehurčki. Odstavite in vmešajte maslo.
  3. Oblikujte testo in pecite: Pečico segrejte na 200 °C. Testo razvaljajte na pomokani površini in obložite pekač za pito. Dno prebodite z vilicami in pecite 10 minut. Nato vzemite iz pečice.
  4. Sestavite in spečite pito: Na predpečeno testo razporedite vanilijevo kremo in po vrhu položite breskve. Pecite še 30 minut, da se robovi breskev rahlo karamelizirajo.
  5. Postrezite: Pito ohladite na sobno temperaturo ali shranite v hladilniku.

Ta pita je lahkotna in elegantna sladica, ki s svojim okusom po poletju in svilnato kremo navduši prav vsakega gosta – popolna za družinske piknike ali sladko nedeljsko popoldne.

Ste vedeli?

Koruzni škrob, ki ga uporabimo za zgoščevanje kreme, ni le učinkovit za gostitev, temveč poskrbi tudi za svilnato teksturo brez grudic – zato je ta krema tako čudovito gladka in mazava.

PRIPRAVITE TUDI: Sočno pecivo z breskvami, ki ga bo v hipu zmanjkalo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekGenialno! Če krompirju dodate to sestavino, bo bolj hrustljav in okusen
Naslednji članekSte po jedi napihnjeni? To so najpogostejši krivci in rešitve