Ta slivov kolač združuje sočne slive in rahlo testo z nežnim pridihom cimeta. Je preprost za pripravo, a kljub temu osupljiv na pogled in okusen za postrežbo ob skodelici kave ali kot sladica po obroku.

Sestavine

  • 1½ skodelice večnamenske moke (180 g)
  • 1½ žličke pecilnega praška
  • ½ žličke mletega cimeta
  • ½ žličke soli
  • ½ skodelice masla, zmehčanega (120 g)
  • ¾ skodelice kristalnega sladkorja, plus več za posipanje (150 g)
  • 2 veliki jajci
  • 2 žlički vanilijevega izvlečka
  • ½ skodelice mleka sobne temperature (120 ml)
  • 450 g sliv, izkoščičenih in narezanih na četrtine

Priprava

  1. Pečico segrejte na 175°C. Pekač s premerom 23 cm rahlo namastite s pršilom za peko.
  2. V srednje veliki skledi zmešajte moko, pecilni prašek, cimet in sol.
  3. V veliki mešalni skledi ali v posodi stoječega mešalnika z nastavkom za stepanje stepajte maslo in sladkor na srednji hitrosti, dokler zmes ne postane bleda in puhasta, približno 3 minute.
  4. Dodajte jajca in vanilijev izvleček ter stepajte, dokler ni zmes dobro povezana. Po potrebi postrgajte stranice posode.
  5. Pri nizki hitrosti postopoma dodajajte mešanico moke v treh delih, izmenično z mlekom med vsakim dodajanjem moke. Na koncu še enkrat premešajte.
  6. Testo prenesite v pripravljen pekač in ga z lopatko enakomerno razporedite.
  7. Po testu razporedite rezine sliv s kožo navzgor. Po želji testo in slive posujte z dodatnim sladkorjem.
  8. Pecite približno 55 minut, dokler vrh ni zlato rjav in zobotrebec, vstavljen v sredino, ne pride ven čist.
  9. Kolač pustite, da se v pekaču hladi 10 minut. Nato z nožem previdno ločite robove kolača od pekača, preden odstranite obroč pekača.
  10. Kolač popolnoma ohladite, preden ga prestavite na servirni krožnik ali narežete.

Recept: Puhast in mehak slivov kolač


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Le najboljšim bo uspelo najti mačko na fotografiji
Naslednji članekImate pekoč občutek v prsih? To so lahko razlogi