Če imate radi tradicionalne jedi, ki dišijo po domačnosti, bo ta recept prava izbira. Štefani pečenka z jajcem in korenčkom je ena tistih jedi, ki se lepo reže, čudovito izgleda na krožniku in vedno navduši s sočnostjo ter bogatim okusom. Priprava zahteva nekaj potrpljenja, a rezultat je popolna domača pečenka, ki je vredna vsake minute.
Sestavine
- 700 g nemastne govedine (od tega približno 200 g vratovine)
- 300 g polmastne svinjine
- 100 g prekajene slanine
- 2 jajci
- 2–3 stare žemlje
- 1–2 dl mleka
- 1 manjša čebula
- 1 strok česna
- Zelen peteršilj
- 1 žlička majarona
- Vršiček timijana
- Sol in poper po okusu
- 2 trdo kuhana jajca
- 1 korenje
- Maščoba za peko in praženje čebule
- Moka po potrebi
Postopek
- Priprava mesne mase: Meso (govedino in svinjino) zmeljite, najbolje dvakrat, da bo masa gladka. Dodajte sesekljan česen, sol, poper in močno pregnetite, da postane meso rahlo vlaknasto.
- Dodajanje kruha in začimb: Žemlje narežite na kocke in jih poparite z vročim mlekom. Dodajte nasekljano in prepraženo čebulo, narezano slanino, jajci, nasekljan peteršilj, majaron in timijan. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite enotno zmes.
- Oblikovanje štruce: Na pomokani deski iz mesne mase oblikujte podolgovat pravokotnik. Po sredini položite trdo kuhano in olupljeno jajce. Dodajte še na paličice narezano, napol kuhano korenje. Robove mase previdno zaprite in oblikujte lepo štruco.
- Peka: Položite v pomaščen pekač, prelijte z vročo maščobo in pecite v ogreti pečici. Med peko jo večkrat prelijte z nastalim sokom. Če se sok prehitro zgosti, dolijte malo vode ali juhe, da se ne zažge.
- Pečenka mora ostati sočna: Ko ni več krvava, je pečenka gotova – pazite, da je ne izsušite.
Nasvet za še boljši okus
Za še bolj poln okus lahko pred koncem peke dodate nekaj žlic domače juhe ali vina, kar bo ustvarilo čudovit naravni sok, s katerim lahko prelijete rezine pri serviranju.
Ste vedeli?
To jed so včasih pripravljali ob nedeljah ali praznikih, saj so jo imeli za posebno – prav zaradi jajc v sredini, ki sta simbolizirali obilje.
Pripravite lazanjo na takšen način in nikoli je ne boste pripravljali več drugače