Ko si zaželite nekaj toplega, bogatega in domačega – je ta rustikalna toskanska juha popolna izbira. V njej se prepletajo skrbno izbrana zelenjava, zelišča in fižol, ki ustvarijo okusen obrok, ki bo pogrel telo in dušo.
Sestavine
- 5 žlic olivnega olja
- 1 večja rjava čebula
- 1 večji por
- 2 srednje velika korenčka
- 2 stebli stebelne zelene
- 2 stroka česna
- 2 žlički suhega origana
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 6 skodelic piščančje ali zelenjavne jušne osnove
(po želji še 2 skodelici vode, če želite redkejšo juho) - 1 pločevinka (400 g) olupljenih paradižnikov
- 2 pločevinki (2 x 400 g) belega fižola
- 1 večja bučka
- Približno 230 g ohrovta (pol šopa, stebla odstranjena)
- 1 šop sveže bazilike
- Nariban parmezan (za postrežbo)
- Sol in poper po okusu
Postopek
- Čebulo, por, korenje, zeleno in bučko narežite na majhne kocke. Ohrovt grobo narežite in odstranite trda stebla.
- V večjem loncu z debelim dnom segrejte olivno olje. Dodajte narezano čebulo, por, korenje in zeleno. Posujte z origanom in dušite na nizki temperaturi približno 15 minut, dokler zelenjava ne postane mehka (ne sme porjaveti). Nato vmešajte paradižnikov koncentrat in sesekljan česen, ter kuhajte še nekaj minut.
- V lonec prilijte jušno osnovo in pločevinko olupljenih paradižnikov. Zavrite, nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte na nizkem ognju. Če želite redkejšo juho, dodajte še 2 skodelici vode.
- Eno pločevinko belega fižola zmiksajte v gladek pire, drugo pločevinko samo odcedite. Oboje dodajte v juho. Solite, poprajte in kuhajte na rahlem ognju še 60 minut. Občasno premešajte.
- Po eni uri dodajte drobno narezano bučko in ohrovt. Pokrijte in kuhajte še 20 minut, da se vse poveže. Pred postrežbo vmešajte narezano baziliko.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Domača kokošja juha z rezanci, zelenjavo in domačimi začimbami
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira