Tradicionalni recept za krompirjev kruh, ki so ga nekoč mesili v lesenih koritih in pekli v krušni peči. Recept je primeren tudi današnjemu času in načinu priprave, prav tako hrustljav pa je tudi po pečenju v navadni pečici.
Sestavine
- 20 g svežega kvasa
- 1 čajna žlička sladkorja
- 50 ml tople vode
- 280 g krompirja v olupku
- 750 g navadne moke
- 15 g soli
- 350 ml tople vode
Postopek
- Krompir operemo v olupku in ga kuhamo. Vzamemo ven in pustimo, da se ohladi, olupimo kožo in takoj naribamo na najmanjše strgalo. Pustimo, da se ohladi.
- Kvas raztopimo v 50 ml tople vode, dodamo žličko sladkorja in 1 žlico moke, dobro premešamo, pokrijemo in pustimo na toplem, da se podvoji.
- Moko presejemo, solimo in premešamo, dodamo krompir in kvas ter na koncu vodo. Zamesimo testo, ga pokrijemo in postavimo v hladno pečico, da vzhaja toliko časa, da se testo podvoji, približno 40 minut.
- Premešamo, pokrijemo in postavimo nazaj v pečico, počakamo, da se masa podvoji in celoten postopek še enkrat ponovimo. Večkrat ko testo pregnetete, boljši je kruh.
- Ko testo še zadnjič vzhaja, delovno površino obilno potresemo z moko in jo tam razporedimo ter prepognemo z vseh strani kot črko.
- Pripravimo pekač, ga obilno potresemo s koruznim zdrobom in vanj prestavimo testo. Vse skupaj damo v posodo v velikosti testa (košarico) in ponovno pustimo vzhajati, dokler se pečica ne segreje.
- Pečico segrejemo na 250°C skupaj s posodo s pokrovom, v kateri bomo pekli kruh. Ko se pečica segreje, testo s folijo prestavimo v posodo in pečemo 25 minut.
- Nato s pekača odstranimo pokrov, temperaturo zmanjšamo na 200°C in pečemo še 10-15 minut, da dobi zlato skorjico. Ko je kruh pečen, ga vzamemo ven, zavijemo v krpo in počakamo, da se ohladi.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira