Tradicionalni recept za krompirjev kruh, ki so ga nekoč mesili v lesenih koritih in pekli v krušni peči. Recept je primeren tudi današnjemu času in načinu priprave, prav tako hrustljav pa je tudi po pečenju v navadni pečici.

Sestavine

  • 20 g svežega kvasa
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 50 ml tople vode
  • 280 g krompirja v olupku
  • 750 g navadne moke
  • 15 g soli
  • 350 ml tople vode

Recept za babičin krompirjev kruh

Postopek

  1. Krompir operemo v olupku in ga kuhamo. Vzamemo ven in pustimo, da se ohladi, olupimo kožo in takoj naribamo na najmanjše strgalo. Pustimo, da se ohladi.
  2. Kvas raztopimo v 50 ml tople vode, dodamo žličko sladkorja in 1 žlico moke, dobro premešamo, pokrijemo in pustimo na toplem, da se podvoji.
  3. Moko presejemo, solimo in premešamo, dodamo krompir in kvas ter na koncu vodo. Zamesimo testo, ga pokrijemo in postavimo v hladno pečico, da vzhaja toliko časa, da se testo podvoji, približno 40 minut.
  4. Premešamo, pokrijemo in postavimo nazaj v pečico, počakamo, da se masa podvoji in celoten postopek še enkrat ponovimo. Večkrat ko testo pregnetete, boljši je kruh.
  5. Ko testo še zadnjič vzhaja, delovno površino obilno potresemo z moko in jo tam razporedimo ter prepognemo z vseh strani kot črko.
  6. Pripravimo pekač, ga obilno potresemo s koruznim zdrobom in vanj prestavimo testo. Vse skupaj damo v posodo v velikosti testa (košarico) in ponovno pustimo vzhajati, dokler se pečica ne segreje.
  7. Pečico segrejemo na 250°C skupaj s posodo s pokrovom, v kateri bomo pekli kruh. Ko se pečica segreje, testo s folijo prestavimo v posodo in pečemo 25 minut.
  8. Nato s pekača odstranimo pokrov, temperaturo zmanjšamo na 200°C in pečemo še 10-15 minut, da dobi zlato skorjico. Ko je kruh pečen, ga vzamemo ven, zavijemo v krpo in počakamo, da se ohladi.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekUganka: Opazite, kaj je narobe na tej sliki?
Naslednji članek5 trikov, da bodo ‘pohane šnite kruha’ vedno odlične