Sezona borovnic je tukaj. Porabite jih lahko na različne načine, eden izmed najboljših pa je zagotovo borovničeva pita s krhkim testom. Tokrat vam predstavljamo recept, ki ga še niste poskusili, a smo prepričani, da vam bo všeč.
Sestavine
- 150 g bele moke
- 50 g mletih lešnikov
- 50 g sladkorja v prahu
- 100 g masla
- 2-3 žlice hladne vode
- ščepec soli
- približno 400 g borovnic
- 1 žlica gustina
- 2-3 žlice sladkorja
- sok polovice ali ene limone
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 pest praženih lešnikov
Postopek
- Testo naredimo tako, da zmešamo moko, mlete lešnike, sladkor v prahu, ščepec soli, hladno maslo, ki smo ga narezali na koščke in 2-3 žlice hladne vode.
- Dodamo naribano lupinico polovice limone.
- Testa ne gnetemo predolgo, da ne postane pretrdo.
- Postavimo v hladilnik in pustimo počivati vsaj eno uro.
- Nato ga vzamemo ven, damo v model, prebodemo z vilicami, obložimo s peki papirjem in nanj položimo suh fižol ali riž, da se testo slepo speče. Pečemo na 180 stopinj.
- Preostalo testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v folijo in shranimo v hladilniku.
- Med peko borovnice zmešamo z limoninim sokom (po potrebi), vanilijo in gustinom ter dvema ali tremi žlicami sladkorja.
- Ko se je testo peklo približno 20 minut, ga vzamemo ven, po njem razporedimo borovnice, po njih pa naribamo preostanek testa.
- Potresemo z drobno sesekljanimi praženimi lešniki in pečemo 30-40 minut na 180 stopinjah.
- Ohladimo pred serviranjem.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira