Domači humus je pravi gastronomski užitek, ki je veliko boljši od kupljenega v trgovini. Njegova kremasta tekstura in popolno ravnovesje okusov limone, česna in tahinija bodo očarali vse ljubitelje zdrave prehrane. Postrezite ga s kruhom, hrustljavo zelenjavo ali kot okusno prilogo za vse priložnosti!

Sestavine

  • 5–6 žlic (iz 2 limon) limoninega soka
  • 2 velika stroka česna, zdrobljena ali naribana
  • 1 1/2 žličke fine morske soli (ali po okusu)
  • 3 skodelice kuhane čičerike (ali 2 pločevinki po 400 g, rezervirajte 2 žlici za okras)
  • 6–8 žlic ledene vode (ali po potrebi)
  • 2/3 skodelice tahinija
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 1/4 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja (in še več za pokapljanje)
  • 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja (za serviranje)
  • Mleta paprika (za posip)

Postopek

  1. V kuhinjski robot dodajte limonin sok, sol in nariban česen. Mešajte, dokler se sestavine ne povežejo. Pustite stati 10 minut, da se okusi prepojijo.
  2. Dodajte tahini in mešajte, dokler ne postane zmes gosta in gladka. Po potrebi strgajte po stenah posode.
  3. Med delovanjem kuhinjskega robota postopoma dodajajte ledeno vodo, žlico za žlico, dokler ne dobite kremaste in gladke zmesi.
  4. Dodajte kuhano čičeriko, mleto kumino in oljčno olje.
  5. Mešajte 5 minut, dokler zmes ni popolnoma gladka. Po potrebi strgajte po stenah posode in prilagodite konsistenco z dodatkom ledene vode.
  6. Poskusite humus in po potrebi dodajte več soli, limoninega soka ali kumine, da dosežete želeni okus.
  7. Humus prestavite v servirno skledo. Po vrhu potresite prihranjeno čičeriko, pokapajte z oljčnim oljem, posujte drobno sesekljan peteršilj in po želji dodajte mleto papriko.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKaj morate vedeti, ko kupujete nov hladilnik?
Naslednji članekOptična iluzija: Lahko najdete tri skrite obraze na sliki?