Ta recept za goveji golaž je prava poslastica, ki zahteva nekaj potrpežljivosti, vendar se trud izplača. S počasnim pečenjem govedina postane mehka in sočna, okusi paradižnika in paprike pa golažu dodajo bogato aromo. To okusno enolončnico lahko postrežete s testeninami, krompirjem ali samo kosom svežega kruha.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 2 žlici olja
  • 600 g govejega mesa (za zrezke), narezanega na grižljaj velike kose
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1 vrečka mešanice za golaž in enolončnico
  • 100 ml pasiranega paradižnika
  • ½ žlice medu
  • 1 rdeča paprika, narezana
  • 100 ml kisle smetane
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
  • 700 ml vode

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 170 °C. V ponvi, ki je primerna za uporabo v pečici, segrejemo olje.
  2. Meso po potrebi razdelimo na več serij in ga v vročem olju pražimo, dokler se ne obarva zlato rjavo. Tako bo ohranilo sočnost in dodalo golažu bogat okus.
  3. Ko je meso enakomerno zapečeno, dodamo paradižnikov koncentrat in premešamo, da se lepo poveže z mesom.
  4. Zalijemo s 700 ml vode, dodamo mešanico za golaž in enolončnico, premešamo in počakamo, da zavre. Nato vmešamo še pasiran paradižnik in med.
  5. Lonec pokrijemo in postavimo v pečico, kjer golaž pečemo 3 ure in 30 minut. Občasno preverimo in premešamo, da se nič ne prime na dno, po potrebi pa dodamo malo vode.
  6. Pol ure pred koncem kuhanja vmešamo še narezano rdečo papriko, ki bo golažu dodala sladkast okus in barvo.
  7. Ko je golaž pečen, ga vzamemo iz pečice, premešamo, dodamo kislo smetano in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
  8. Golaž postrezite še vroč s kuhanimi testeninami ali krompirjem, ob strani pa lahko dodate še žlico kisle smetane.

Recept za goveji golaž, pripravljen v pečici


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Samo ljudje, ki imajo visok IQ, najdejo skrito žival v 10 sekundah
Naslednji članekDodajte kislo zelje v svojo prehrano, da boste bolj zdravi