Ta recept za goveji golaž je prava poslastica, ki zahteva nekaj potrpežljivosti, vendar se trud izplača. S počasnim pečenjem govedina postane mehka in sočna, okusi paradižnika in paprike pa golažu dodajo bogato aromo. To okusno enolončnico lahko postrežete s testeninami, krompirjem ali samo kosom svežega kruha.
Sestavine (za 4 osebe)
- 2 žlici olja
- 600 g govejega mesa (za zrezke), narezanega na grižljaj velike kose
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 vrečka mešanice za golaž in enolončnico
- 100 ml pasiranega paradižnika
- ½ žlice medu
- 1 rdeča paprika, narezana
- 100 ml kisle smetane
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
- 700 ml vode
Postopek
- Pečico segrejemo na 170 °C. V ponvi, ki je primerna za uporabo v pečici, segrejemo olje.
- Meso po potrebi razdelimo na več serij in ga v vročem olju pražimo, dokler se ne obarva zlato rjavo. Tako bo ohranilo sočnost in dodalo golažu bogat okus.
- Ko je meso enakomerno zapečeno, dodamo paradižnikov koncentrat in premešamo, da se lepo poveže z mesom.
- Zalijemo s 700 ml vode, dodamo mešanico za golaž in enolončnico, premešamo in počakamo, da zavre. Nato vmešamo še pasiran paradižnik in med.
- Lonec pokrijemo in postavimo v pečico, kjer golaž pečemo 3 ure in 30 minut. Občasno preverimo in premešamo, da se nič ne prime na dno, po potrebi pa dodamo malo vode.
- Pol ure pred koncem kuhanja vmešamo še narezano rdečo papriko, ki bo golažu dodala sladkast okus in barvo.
- Ko je golaž pečen, ga vzamemo iz pečice, premešamo, dodamo kislo smetano in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
- Golaž postrezite še vroč s kuhanimi testeninami ali krompirjem, ob strani pa lahko dodate še žlico kisle smetane.
Zadnji prispevki
- Katere jedi so najbolj primerne za v zamrzovalnik?
- Najbolj mehki buhteljni z vanilijevim nadevom: recept, ki vedno uspe
- Uganka: Ali lahko najdete najbolj neumno osebo na tej sliki?
- Sladke hruške, okusno pecivo, ki tudi odlično izgleda
- Imate veliko nogavic brez para? Tako jih lahko koristno uporabite
- Mehko pecivo z orehi in čokoladno glazuro, ki vedno uspe

















































