Vanilijeva rolada je prava poslastica za vse ljubitelje lahkih in kremnih sladic. Njena mehka in puhasta tekstura, ki jo dopolnjuje svežina stepene smetane, ustvarja nepozaben okus, medtem ko maline dodajo osvežilno noto.

Sestavine

Za biskvit:

  • ½ skodelice (65 g) moke
  • 4 srednja jajca (ločena na rumenjake in beljake)
  • ½ skodelice (100 g) sladkorja (razdeljeno na dve polovici)
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 2 žlici mleka
  • 2 žlici olja
  • Ščepec soli

Za nadev:

  • 300 ml smetane za stepanje (ohlajena)
  • ¼ skodelice (50 g) sladkorja

Za premaz:

  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • Maline za okrasitev

Postopek

  • Pečico segrejemo na 180°C. Pravokotni pekač obložimo s pergamentnim papirjem.
  • V večji skledi ločimo rumenjake od beljakov.
  • Rumenjake stepemo z ¼ skodelice sladkorja, dokler ne postanejo kremasti.
  • Dodamo vaniljevo aromo, mleko in olje, ter premešamo. Postopoma vmešamo presejano moko in ščepec soli, da dobimo gladko, kremasto zmes.
  • Z električnim mešalnikom stepemo beljake. Ko se začnejo peniti, postopoma dodamo preostalo ¼ skodelice sladkorja in stepamo, dokler ne dosežemo čvrstih vrhov.
  • Nežno vmešamo beljakovo zmes v rumenjakovo zmes v treh delih, pri tem pa pazimo, da ohranimo zračno strukturo testa.
  • Testo enakomerno razporedimo po pekaču in pekač 2- do 3-krat rahlo potresemo, da izločimo zračne mehurčke. Pečemo 12–15 minut pri 180°C.
  • Na čist pergamentni papir potresemo sladkor v prahu, da preprečimo lepljenje.
  • Pečen biskvit obrnemo na papir s sladkorjem in previdno odstranimo peki papir.
  • Nežno zvijemo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
  • Ohlajeno smetano za stepanje skupaj s sladkorjem stepamo, dokler ne nastanejo čvrsti vrhovi.
  • Ohlajen biskvit odvijemo, enakomerno premažemo s stepeno smetano in ga ponovno zvijemo. Ohladimo ga v hladilniku za vsaj 2 uri, da se dobro strdi.
  • Rolado obrežemo ob straneh, okrasimo z dodatno smetano in malinami ali drugim sadjem po želji.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Če ste genij, boste takoj opazili, kaj je narobe s fotografijo
Naslednji članekKako pogosto je treba posesati hišo? Odgovor vas bo presenetil