Jesenski golaž z dvema vrstama mesa, jurčki in krompirjem je popoln obrok za hladne dni, ki vas bo pogrel in napolnil z okusom jesenskih dobrot. Recept vključuje pripravo močne jušne osnove iz govedine, piščanca in zelenjave, ki jed obogati in ji doda poln okus.

Sestavine

  • 2 čebuli
  • 5 litrov vode
  • 500 g govejega mesa (goveje prsi)
  • 800 g govejih kosti z mozgom
  • 250 g korenja
  • 150 g korenine peteršilja
  • 300 g korenine zelene
  • 800 g piščančjega mesa (hrbet, vrat, prsne kosti itd.)
  • 500 g cvetače
  • Sestavine za jesensko enolončnico:
  • 700 g govejega mesa (brez kosti, lopatice ali stegna)
  • 10 g soli
  • 700 g svinjine (brez kosti, lopatice ali stegna)
  • 10 g soli
  • 500 g šalotke (ali čebule)
  • 4-5 strokov česna
  • 500 ml jušne osnove + 1,5 l vode
  • 1 jabolko
  • 5-6 olupljenih kostanjev (surovih)
  • 600 g na kocke narezanega krompirja
  • 500 g jurčkov
  • 15 g paradižnikovega koncentrata
  • 12 g mlete sladke paprike
  • Začimbe po okusu (lovorjev list, pekoča paprika, timijan, rožmarin, kumina)
  • Sol, poper in sesekljani listi peteršilja

Postopek

Navodila za pripravo jušne osnove:

  1. Čebulo prerežite na pol in jo pražite v loncu z nekaj kapljicami olja. Po minuti dodajte 5 litrov vode in goveje meso. Ko zavre, kuhajte pol ure.
  2. Po pol ure dodajte piščanca in nadaljujte s kuhanjem še 45 minut.
  3. Dodajte cvetačo in kuhajte še 15 minut. Nato cvetačo odstranite in vse skupaj precedite, da dobite čisto jušno osnovo.
  4. Preostale kosti, meso in zelenjavo prelijte z 2-3 litri vode in kuhajte eno uro, da pripravite drugo serijo.
  5. Goveje in svinjsko meso narežite na kocke, solite in premešajte. V loncu segrejte olje in najprej pražite svinjino, dokler ne porjavi, nato jo odstranite. Na isti maščobi dušite šalotko, česen in jabolko približno 10 minut.
  6. Dodajte govedino in dušite, dokler se tekočina ne reducira, približno 15 minut.
  7. V enolončnico vmešajte začimbe (lovor, timijan, rožmarin, kumina) in surove kostanje. Zalijte z jušno osnovo (200 ml naenkrat) in kuhajte eno uro, dokler govedina ni skoraj mehka.
  8.  V lonec vrnite svinjino in na hitro premešajte. Dodajte krompir in jurčke ter kuhajte še 10 minut.
  9. Dodajte paradižnikov koncentrat in mleto papriko ter kuhajte še nekaj minut, dokler krompir ni kuhan. Če je jed pregosta, dolijte malo tople vode. Solite in poprajte po okusu.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe želite čudovit vrt spomladi, te rastline zasadite že sedaj
Naslednji članekOptična iluzija: V sobi se skriva pajek, ga uspete najti v 10 sekundah?