Ko temperature padejo in se mesto ovije v vonj po praznikih, ni nič boljšega kot skodelica toplega kuhanega vina. Gre za pijačo, ki združuje toplino, aromatične začimbe in prijetno nostalgijo – takšno, ki pogreje dlani in dušo. Domače kuhano vino je preprosto, hitro pripravljeno in diši tako razkošno, da prežene vsak hladen večer.

Sestavine

  • 250 ml vode
  • 4 žlice rjavega sladkorja
  • 1 žlička klinčkov
  • 1 cimetova palčka
  • Lupina ene pomaranče (naribana)
  • 750 ml rdečega vina

Postopek

  1. V lonec nalijte vodo in dodajte rjavi sladkor, klinčke ter cimetovo palčko.
  2. Naribajte lupinico pomaranče in jo primešajte v mešanico.
  3. Na zmernem ognju kuhajte približno 15 minut, da se okusi dobro povežejo.
  4. Dodajte vino in nežno segrevajte, tik pod vreliščem.
  5. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite stati še 15 minut.
  6. Precedite in postrezite vroče.

Video recept

V srednjem veku je bilo kuhano vino znano kot začinjeno zdravilo – verjeli so, da krepi telo, ščiti pred prehladom in ogreje »od glave do pete«. Zaradi številnih začimb je veljalo za prestižen napitek, ki so ga pili predvsem plemiči.

Recept: ta kuhan GIN morate pripraviti za praznike


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo mesto je prepovedano za stenske ure: razlog vas bo presenetil