Ko temperature padejo in se mesto ovije v vonj po praznikih, ni nič boljšega kot skodelica toplega kuhanega vina. Gre za pijačo, ki združuje toplino, aromatične začimbe in prijetno nostalgijo – takšno, ki pogreje dlani in dušo. Domače kuhano vino je preprosto, hitro pripravljeno in diši tako razkošno, da prežene vsak hladen večer.
Sestavine
- 250 ml vode
- 4 žlice rjavega sladkorja
- 1 žlička klinčkov
- 1 cimetova palčka
- Lupina ene pomaranče (naribana)
- 750 ml rdečega vina
Postopek
- V lonec nalijte vodo in dodajte rjavi sladkor, klinčke ter cimetovo palčko.
- Naribajte lupinico pomaranče in jo primešajte v mešanico.
- Na zmernem ognju kuhajte približno 15 minut, da se okusi dobro povežejo.
- Dodajte vino in nežno segrevajte, tik pod vreliščem.
- Odstavite z ognja, pokrijte in pustite stati še 15 minut.
- Precedite in postrezite vroče.
Video recept
V srednjem veku je bilo kuhano vino znano kot začinjeno zdravilo – verjeli so, da krepi telo, ščiti pred prehladom in ogreje »od glave do pete«. Zaradi številnih začimb je veljalo za prestižen napitek, ki so ga pili predvsem plemiči.
















































