Krompirjevi krhlji so odlična priloga k vsaki jedi, hrustljavi z nežno in mehko sredico, ki se stopi v ustih.

Sestavine

  • 450 g rdečerjavega krompirja (približno 2 velika krompirja)
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 čajna žlička soli
  • ½ čajne žličke česna v prahu
  • ½ čajne žličke mletega črnega popra
  • ½ čajne žličke dimljene paprike
  • Nariban parmezan za postrežbo (neobvezno)
  • Sesekljan peteršilj za okras (neobvezno)

Postopek

  1. Krompir dobro operite; lupiti ga ni treba.
  2. Krompir narežite na rezine: krompir po dolžini prerežite na pol, nato vsako polovico po dolžini razrežite na četrtine, približno 1 cm debelo na najširšem delu.
  3. Rezine krompirja za 10 minut namočite v veliko skledo ledene vode, da odstranite odvečen škrob.
  4. Krompir odcedite, vrnite v skledo in ponovno prelijte s hladno vodo. Premešajte z rokami, da ga očistite, in znova odcedite.
  5. Rezine krompirja položite v eno plast na kuhinjsko krpo ali papirnate brisače. Posušite jih z drugo krpo ali brisačo.
  6. Suho skledo obrišite in vrnite krompir vanjo.
  7. Dodajte oljčno olje, sol, česen v prahu, poper in dimljeno papriko. Dobro premešajte, da se vse rezine enakomerno obložijo z začimbami.
  8. Predgrejte cvrtnik na 163 °C .
  9. Krompirjeve rezine položite v eno plast v košaro cvrtnika, s kožo obrnjeno navzdol. Med rezinami pustite malo prostora. Pecite 12 minut.
  10. Stresite košaro, da premaknete rezine krompirja, in jih vrnite v eno plast.
  11. Povečajte temperaturo na 200 °C. Pecite še 12 minut oziroma dokler krhlji niso zlato rjavi in hrustljavi.
  12. Po želji potresite s soljo, naribanim parmezanom in sesekljanim peteršiljem. Postrezite takoj.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Hrustljav čips, narejen v cvrtniku na vroč zrak


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Imate odličen vid, če na sliki vidite mačko
Naslednji članekOptična iluzija: Vsi lahko vidimo kmeta – vendar imate visok IQ, če lahko najdete njegovo ženo v 19 sekundah