Krompirjevi krhlji so odlična priloga k vsaki jedi, hrustljavi z nežno in mehko sredico, ki se stopi v ustih.
Sestavine
- 450 g rdečerjavega krompirja (približno 2 velika krompirja)
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čajna žlička soli
- ½ čajne žličke česna v prahu
- ½ čajne žličke mletega črnega popra
- ½ čajne žličke dimljene paprike
- Nariban parmezan za postrežbo (neobvezno)
- Sesekljan peteršilj za okras (neobvezno)
Postopek
- Krompir dobro operite; lupiti ga ni treba.
- Krompir narežite na rezine: krompir po dolžini prerežite na pol, nato vsako polovico po dolžini razrežite na četrtine, približno 1 cm debelo na najširšem delu.
- Rezine krompirja za 10 minut namočite v veliko skledo ledene vode, da odstranite odvečen škrob.
- Krompir odcedite, vrnite v skledo in ponovno prelijte s hladno vodo. Premešajte z rokami, da ga očistite, in znova odcedite.
- Rezine krompirja položite v eno plast na kuhinjsko krpo ali papirnate brisače. Posušite jih z drugo krpo ali brisačo.
- Suho skledo obrišite in vrnite krompir vanjo.
- Dodajte oljčno olje, sol, česen v prahu, poper in dimljeno papriko. Dobro premešajte, da se vse rezine enakomerno obložijo z začimbami.
- Predgrejte cvrtnik na 163 °C .
- Krompirjeve rezine položite v eno plast v košaro cvrtnika, s kožo obrnjeno navzdol. Med rezinami pustite malo prostora. Pecite 12 minut.
- Stresite košaro, da premaknete rezine krompirja, in jih vrnite v eno plast.
- Povečajte temperaturo na 200 °C. Pecite še 12 minut oziroma dokler krhlji niso zlato rjavi in hrustljavi.
- Po želji potresite s soljo, naribanim parmezanom in sesekljanim peteršiljem. Postrezite takoj.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Hrustljav čips, narejen v cvrtniku na vroč zrak
















































