Orehovec je ena najbolj znanih slovenskih domačih žganih pijač, ki jo pripravljamo iz zelenih orehov, sladkorja, žganja in začimb. Recepti se prenašajo iz roda v rod, vsaka družina pa ima svoj skrivni dodatek.
Sestavine
- 15 zelenih orehov
- 40 dag sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 1 limona
- 1 pomaranča
- 10 zrn kave
- 5–10 klinčkov (nageljnove žbice)
- 1–1,5 l žganja

Postopek
- Orehe narežemo na četrtine, limono in pomarančo pa na koščke ali kolobarčke.
- Vse sestavine damo v večji steklen kozarec, ga dobro zapremo in postavimo na sonce za najmanj 4 tedne.
- Vmes kozarec večkrat pretresemo, da se sladkor stopi in se sestavine lepo prepojijo.
- Po 4 tednih liker precedimo in nalijemo v čiste steklenice.
Orehovec se v ljudskem izročilu uporablja kot domače zdravilo za prebavne težave, pogosto pa ga postrežejo tudi ob praznikih ali kot aperitiv. Nabiranje zelenih orehov je tradicionalno povezano s praznikom sv. Ivana (24. junij), saj naj bi takrat vsebovali največ zdravilnih učinkovin.
To je recept za domač višnjevec, ki bo navdušil vsakega gosta
















































