Orehovec je ena najbolj znanih slovenskih domačih žganih pijač, ki jo pripravljamo iz zelenih orehov, sladkorja, žganja in začimb. Recepti se prenašajo iz roda v rod, vsaka družina pa ima svoj skrivni dodatek.

Sestavine

  • 15 zelenih orehov
  • 40 dag sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1 limona
  • 1 pomaranča
  • 10 zrn kave
  • 5–10 klinčkov (nageljnove žbice)
  • 1–1,5 l žganja

Recept za orehovec (orehov liker), ki je resnično dober in preprost za pripravo

Postopek

  1. Orehe narežemo na četrtine, limono in pomarančo pa na koščke ali kolobarčke.
  2. Vse sestavine damo v večji steklen kozarec, ga dobro zapremo in postavimo na sonce za najmanj 4 tedne.
  3. Vmes kozarec večkrat pretresemo, da se sladkor stopi in se sestavine lepo prepojijo.
  4. Po 4 tednih liker precedimo in nalijemo v čiste steklenice.

Orehovec se v ljudskem izročilu uporablja kot domače zdravilo za prebavne težave, pogosto pa ga postrežejo tudi ob praznikih ali kot aperitiv. Nabiranje zelenih orehov je tradicionalno povezano s praznikom sv. Ivana (24. junij), saj naj bi takrat vsebovali največ zdravilnih učinkovin.

To je recept za domač višnjevec, ki bo navdušil vsakega gosta


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNajlažji način sterilizacije kozarcev za vlaganje: tako se ozimnica zagotovo ne bo pokvarila
Naslednji članekČevljev nikar ne shranjujte tukaj: Zaradi nenavadne napake prikličemo nesrečo in bolezen: