Palačinke so ena izmed najbolj priljubljenih jedi. Res so okusne in za pripravo ne potrebujete gore sestavin – le najbolj osnovne, ki jih verjetno že imate doma. Tokrat vam predstavljamo recept za nekoliko drugačne in zelo zelo okusne palačinke, pečene v pečici.
Sestavine
Palačinke:
- 2 jajci
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja
- 400 ml hladnega mleka
- Ščepec soli
- 3 žlice olja
- 160 g moke
- Borovnice (majhna pest, ali več za intenzivnejši okus)
Vanilijeva krema:
- 1 rumenjak
- 1 vrečka vanilijevega sladkorja
- 1½ žlice belega sladkorja
- 1½ žlice koruznega škroba
- 250 ml mleka
- 200 ml sladke smetane
Za peko:
- Pečica segreta na 200 °C
- Čas pečenja: 18–20 minut
PREBERITE TUDI: 5 trikov, s katerimi boste spekli tanke, mehke in okusne palačinke
Postopek
Korak 1: Priprava zmesi za palačinke
- V večji posodi stepite 2 jajci skupaj z vanilijevima sladkorjema in ščepcem soli.
- Vmešajte 400 ml hladnega mleka in 3 žlice olja.
- Dodajte 160 g moke in mešajte do gladke zmesi brez grudic.
- Nežno vmešajte borovnice – količina po želji, da dajejo sočnost.
Korak 2: Priprava vanilijeve kreme
- V manjši posodi dobro premešajte rumenjak, vanilijev sladkor, sladkor in koruzni škrob.
- Počasi prilijte 250 ml mlačnega mleka in mešajte, da dobite homogeno zmes.
- V manjši kozici segrevajte smetano in do vrenja, nato ji prilijete mešanico z rumenjakom, medtem konstantno mešate, da se zgosti — krema mora biti gladka in svilnata.
- Pazite, da ne zavre, da ne pride do strjevanja rumenjaka.
Korak 3: Peka
- Segrejte pečico na 200 °C.
- Pekač lahko rahlo namastite ali obložite s peki papirjem.
- V pekač vlijete zmes, na vrh rahlo potresete nekaj dodatnih borovnic po želji.
- Pečete približno 18–20 minut, dokler se testo rahlo ne obarva in naraste, obenem pa ostane v sredini mehko in sočno.
Korak 4: Sestavljanje in serviranje
- Po peki razrežite palačinko na dele (lahko kot rezine).
- Vsak del premažite s pripravljeno vanilijevo kremo.
- Po želji dodajte sveže borovnice ali potresite s sladkorjem v prahu.
- Postrezite še toplo — kot izvrsten zajtrk ali lahkotno sladico.
Video recept
Uživajte v okusni jedi, ki vam bo zagotovo popestrila jedilnik.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira