Palačinke so ena izmed najbolj priljubljenih jedi. Res so okusne in za pripravo ne potrebujete gore sestavin – le najbolj osnovne, ki jih verjetno že imate doma. Tokrat vam predstavljamo recept za nekoliko drugačne in zelo zelo okusne palačinke, pečene v pečici.

Sestavine

Palačinke:

  • 2 jajci
  • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
  • 400 ml hladnega mleka
  • Ščepec soli
  • 3 žlice olja
  • 160 g moke
  • Borovnice (majhna pest, ali več za intenzivnejši okus)

Vanilijeva krema:

  • 1 rumenjak
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 1½ žlice belega sladkorja
  • 1½ žlice koruznega škroba
  • 250 ml mleka
  • 200 ml sladke smetane

Za peko:

  • Pečica segreta na 200 °C
  • Čas pečenja: 18–20 minut

PREBERITE TUDI: 5 trikov, s katerimi boste spekli tanke, mehke in okusne palačinke

Postopek

Korak 1: Priprava zmesi za palačinke

  1. V večji posodi stepite 2 jajci skupaj z vanilijevima sladkorjema in ščepcem soli.
  2. Vmešajte 400 ml hladnega mleka in 3 žlice olja.
  3. Dodajte 160 g moke in mešajte do gladke zmesi brez grudic.
  4. Nežno vmešajte borovnice – količina po želji, da dajejo sočnost.

Korak 2: Priprava vanilijeve kreme

  1. V manjši posodi dobro premešajte rumenjak, vanilijev sladkor, sladkor in koruzni škrob.
  2. Počasi prilijte 250 ml mlačnega mleka in mešajte, da dobite homogeno zmes.
  3. V manjši kozici segrevajte smetano in do vrenja, nato ji prilijete mešanico z rumenjakom, medtem konstantno mešate, da se zgosti — krema mora biti gladka in svilnata.
  4. Pazite, da ne zavre, da ne pride do strjevanja rumenjaka.

Korak 3: Peka

  1. Segrejte pečico na 200 °C.
  2. Pekač lahko rahlo namastite ali obložite s peki papirjem.
  3. V pekač vlijete zmes, na vrh rahlo potresete nekaj dodatnih borovnic po želji.
  4. Pečete približno 18–20 minut, dokler se testo rahlo ne obarva in naraste, obenem pa ostane v sredini mehko in sočno.

Korak 4: Sestavljanje in serviranje

  1. Po peki razrežite palačinko na dele (lahko kot rezine).
  2. Vsak del premažite s pripravljeno vanilijevo kremo.
  3. Po želji dodajte sveže borovnice ali potresite s sladkorjem v prahu.
  4. Postrezite še toplo — kot izvrsten zajtrk ali lahkotno sladico.

Video recept

Uživajte v okusni jedi, ki vam bo zagotovo popestrila jedilnik.

Recept: Sočni slivovi muffini, ki se kar stopijo v ustih


Zadnji prispevki

Prejšnji članekUsodna napaka pri pomivanju posode, za katero skoraj nihče ne ve
Naslednji članekV avgustu lahko sadite tudi to zelenjavo in v njej boste uživali še v jeseni