Jaffa kocke so klasično pecivo po plasteh, ki združuje rahel biskvit, bogato masleno kremo in plast mehkih Jaffa keksov, prelitih s čokoladno glazuro. Značilna kombinacija čokolade in pomaranče poskrbi za popoln kontrast okusov – sladko, sočno in rahlo sveže.
Sestavine (za pekač 36 × 20 cm)
Svetli biskvit
- 2 jajci
- 4 žlice moke
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlici olja
- 2 žlici vode
- ¼ pecilnega praška
Temni biskvit
- 2 jajci
- 3 žlice moke
- 3 žlice sladkorja
- 2 žlici olja
- 2 žlici vode
- 2 žlici kakava v prahu
- ¼ pecilnega praška
Krema
- 7,5 dl mleka
- 7,5 žlic moke
- 200 g sladkorja
- 250 g margarine
- 2 rebra čokolade
- 1 vanilijev sladkor
Glazura in dodatki
- 100 g čokolade
- 100 g margarine
- 1 žlica olja
- 2 zavitka Jaffa keksov (približno 24 piškotov)
- Malo pomarančnega soka (lahko tudi rum) za namakanje
Postopek priprave
1. Svetli in temni biskvit
- Za vsak biskvit ločeno penasto stepite jajca z vodo, dodajte sladkor, nato olje in presejano moko s pecilnim praškom (pri temnem še kakav).
- Vsak biskvit specite posebej v pečici, ogreti na 180 °C, približno 10–12 minut, da se robovi rahlo zlatorjavo obarvajo. Ohladite.
2. Priprava kreme
- V mleku, sladkorju in moki skuhajte gosto kremo, ki jo nato popolnoma ohladite.
- Dodajte penasto zmešano margarino in dobro premešajte, da dobite gladko teksturo.
- Kremo razdelite na polovico – v eno dodajte vanilijev sladkor (svetla krema), v drugo pa stopljeno čokolado (temna krema).
3. Sestavljanje peciva
V pekač zlagajte po naslednjem vrstnem redu:
- temni biskvit
- svetla krema
- Jaffa piškoti, rahlo namočeni v pomarančni sok ali rum
- temna krema
- svetli biskvit
4. Čokoladna glazura
- Stopite čokolado z margarino in žlico olja, nato enakomerno prelijte po vrhu peciva.
- Pecivo pustite v hladilniku čez noč, da se plasti povežejo in krema strdi.
Nasvet
Za še izrazitejši okus pomaranče lahko v svetlo kremo dodate nekaj naribane pomarančne lupinice ali žličko pomarančnega likerja.
Jaffa kocke so popolna kombinacija rahlega biskvita, kremastega nadeva in značilne pomarančno-čokoladne note. Če jih pustite počivati čez noč, postanejo še okusnejše – mehke, sočne in polne značilnega Jaffa okusa.