Jaffa kocke so klasično pecivo po plasteh, ki združuje rahel biskvit, bogato masleno kremo in plast mehkih Jaffa keksov, prelitih s čokoladno glazuro. Značilna kombinacija čokolade in pomaranče poskrbi za popoln kontrast okusov – sladko, sočno in rahlo sveže.

Sestavine (za pekač 36 × 20 cm)

Svetli biskvit

  • 2 jajci
  • 4 žlice moke
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici vode
  • ¼ pecilnega praška

Temni biskvit

  • 2 jajci
  • 3 žlice moke
  • 3 žlice sladkorja
  • 2 žlici olja
  • 2 žlici vode
  • 2 žlici kakava v prahu
  • ¼ pecilnega praška

Krema

  • 7,5 dl mleka
  • 7,5 žlic moke
  • 200 g sladkorja
  • 250 g margarine
  • 2 rebra čokolade
  • 1 vanilijev sladkor

Glazura in dodatki

  • 100 g čokolade
  • 100 g margarine
  • 1 žlica olja
  • 2 zavitka Jaffa keksov (približno 24 piškotov)
  • Malo pomarančnega soka (lahko tudi rum) za namakanje

Postopek priprave

1. Svetli in temni biskvit

  • Za vsak biskvit ločeno penasto stepite jajca z vodo, dodajte sladkor, nato olje in presejano moko s pecilnim praškom (pri temnem še kakav).
  • Vsak biskvit specite posebej v pečici, ogreti na 180 °C, približno 10–12 minut, da se robovi rahlo zlatorjavo obarvajo. Ohladite.

2. Priprava kreme

  • V mleku, sladkorju in moki skuhajte gosto kremo, ki jo nato popolnoma ohladite.
  • Dodajte penasto zmešano margarino in dobro premešajte, da dobite gladko teksturo.
  • Kremo razdelite na polovico – v eno dodajte vanilijev sladkor (svetla krema), v drugo pa stopljeno čokolado (temna krema).

3. Sestavljanje peciva

V pekač zlagajte po naslednjem vrstnem redu:

  • temni biskvit
  • svetla krema
  • Jaffa piškoti, rahlo namočeni v pomarančni sok ali rum
  • temna krema
  • svetli biskvit

4. Čokoladna glazura

  • Stopite čokolado z margarino in žlico olja, nato enakomerno prelijte po vrhu peciva.
  • Pecivo pustite v hladilniku čez noč, da se plasti povežejo in krema strdi.

Nasvet

Za še izrazitejši okus pomaranče lahko v svetlo kremo dodate nekaj naribane pomarančne lupinice ali žličko pomarančnega likerja.

Jaffa kocke so popolna kombinacija rahlega biskvita, kremastega nadeva in značilne pomarančno-čokoladne note. Če jih pustite počivati čez noč, postanejo še okusnejše – mehke, sočne in polne značilnega Jaffa okusa.

Orehovo pecivo s kislo smetano – hitro, sočno in božansko


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČe to storite oktobra, bo vaša trata spomladi bujno zelena