Sočne in okusne testeninske školjke, napolnjene s kremnim nadevom iz rikote, parmezana in mocarele, prelito z dišečo omako.
Sestavine
- 20 velikih testeninskih školjk (kuhanih po navodilih na embalaži)
- 1/2 srednje velike čebule (sesekljane)
- 3 stroki česna (sesekljani)
- 1 čajna žlička soli, razdeljena
- 1/2 čajne žličke sveže mletega črnega popra, razdeljena
- 1/4 čajne žličke suhega origana
- 3 skodelice paradižnikove omake
- 420 g rikote
- 1 veliko jajce
- 1/3 skodelice parmezana (naribanega)
- 3 skodelice naribane mocarele, razdeljene
- 1/4 skodelice sesekljanega peteršilja, plus več za okras
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
- Pečico segrejemo na 190 °C.
- V večjem loncu skuhamo testeninske školjke v osoljeni vodi po navodilih na embalaži.
- Med kuhanjem večkrat premešamo, da se ne sprimejo. Odcedimo jih in jih prestavimo v skledo s hladno vodo, da ustavimo kuhanje in preprečimo lepljenje.
- V globoki ponvi segrejemo 1 žlico oljčnega olja na srednje visoki temperaturi. Dodamo sesekljano čebulo in pražimo 3–5 minut, dokler ne postane zlato rumena.
- Dodamo sesekljan česen, 1/2 žličke soli, 1/4 žličke popra in origano. Pražimo še 1 minuto, da zadiši.
- Nato prilijemo 3 skodelice paradižnikove omake in zavremo.
- Pustimo, da rahlo vre 2 minuti, nato omako prelijemo na dno pomaščenega pekača (23×33 cm).
- V večji skledi zmešamo: rikoto, 2 skodelici naribane mocarele, parmezan, jajce, peteršilj, 1/2 žličke soli in 1/4 žličke popra. Mešamo, dokler ne dobimo enotne mase.
- Vsako školjko napolnimo s približno 1/2 zajemalke mase (ne preveč, da nadev ne steče ven). Napolnjene školjke polagamo v enakomerni plasti na omako v pekaču.
- Posujemo s preostalo 1 skodelico mocarele.
- Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut, dokler se robovi omake ne začnejo rahlo mehurčkati.
- Odstranimo folijo in pečemo še 2–4 minute na funkciji žar, da se sir rahlo zapeče in postane zlato rjav.
- Pečene školjke vzamemo iz pečice, posujemo s svežim peteršiljem in postrežemo.
Video recept
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira