Sočne in okusne testeninske školjke, napolnjene s kremnim nadevom iz rikote, parmezana in mocarele, prelito z dišečo omako.

Sestavine

  • 20 velikih testeninskih školjk (kuhanih po navodilih na embalaži)
  • 1/2 srednje velike čebule (sesekljane)
  • 3 stroki česna (sesekljani)
  • 1 čajna žlička soli, razdeljena
  • 1/2 čajne žličke sveže mletega črnega popra, razdeljena
  • 1/4 čajne žličke suhega origana
  • 3 skodelice paradižnikove omake
  • 420 g rikote
  • 1 veliko jajce
  • 1/3 skodelice parmezana (naribanega)
  • 3 skodelice naribane mocarele, razdeljene
  • 1/4 skodelice sesekljanega peteršilja, plus več za okras
  • 1 žlica oljčnega olja

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 190 °C.
  2. V večjem loncu skuhamo testeninske školjke v osoljeni vodi po navodilih na embalaži.
  3. Med kuhanjem večkrat premešamo, da se ne sprimejo. Odcedimo jih in jih prestavimo v skledo s hladno vodo, da ustavimo kuhanje in preprečimo lepljenje.
  4. V globoki ponvi segrejemo 1 žlico oljčnega olja na srednje visoki temperaturi. Dodamo sesekljano čebulo in pražimo 3–5 minut, dokler ne postane zlato rumena.
  5. Dodamo sesekljan česen, 1/2 žličke soli, 1/4 žličke popra in origano. Pražimo še 1 minuto, da zadiši.
  6. Nato prilijemo 3 skodelice paradižnikove omake in zavremo.
  7. Pustimo, da rahlo vre 2 minuti, nato omako prelijemo na dno pomaščenega pekača (23×33 cm).
  8. V večji skledi zmešamo: rikoto, 2 skodelici naribane mocarele, parmezan, jajce, peteršilj, 1/2 žličke soli in 1/4 žličke popra. Mešamo, dokler ne dobimo enotne mase.
  9. Vsako školjko napolnimo s približno 1/2 zajemalke mase (ne preveč, da nadev ne steče ven). Napolnjene školjke polagamo v enakomerni plasti na omako v pekaču.
  10. Posujemo s preostalo 1 skodelico mocarele.
  11. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut, dokler se robovi omake ne začnejo rahlo mehurčkati.
  12. Odstranimo folijo in pečemo še 2–4 minute na funkciji žar, da se sir rahlo zapeče in postane zlato rjav.
  13. Pečene školjke vzamemo iz pečice, posujemo s svežim peteršiljem in postrežemo.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za čokoladne krofe, ki so tako slastni, da samo eden ne bo dovolj
Naslednji članekKako pravilno posaditi solato: najboljši in najslabši sosedje na vrtu