To preprosto, a elegantno sladico z aromatičnimi začimbami lahko postrežete kot vrhunec praznične večerje. Kuhane hruške so čudovito prepojene z vonjem po cimetu, zvezdastem janežu in nageljnovih žbicah.
Sestavine
- 5–6 velikih čvrstih hrušk
- 750 ml (1 steklenica) rdečega vina
- 1 cimetova palčka
- ½ žličke nageljnovih žbic
- 2 zvezdasta janeža
- 150 g sladkorja
- 1 vaniljev strok (po želji)
Postopek
- Priprava hrušk:
- Hruške olupite, vendar pustite pecelj. Pazite, da ostane meso nepoškodovano. Na spodnjem delu hrušk odrežite približno 1,5 cm, da ustvarite ravno dno za stabilnost.
- Priprava sirupa:
- V srednje veliki ponvi zmešajte rdeče vino, cimetovo palčko, nageljnove žbice, zvezdasti janež, sladkor in po želji vaniljev strok (razpolovljen).
- Olupljene hruške položite v tekočino.
- Kuhanje:
- Zavrite in nato zmanjšajte ogenj, da tekočina rahlo vre. Kuhajte 30–35 minut, ob tem hruške obračajte vsakih 5 minut, da se enakomerno obarvajo in prepojijo z okusom. Hruške morajo biti kuhane, a še vedno čvrste.
- Hlajenje:
- Kuhane hruške ohladite na sobno temperaturo. Nato jih skupaj s tekočino pokrijte in postavite v hladilnik za najmanj 2 uri, da se okusi prepojijo.
- Postrežba:
- Vsako hruško postrezite z nekaj žlicami sirupa. Po želji sirup pred serviranjem zgostite tako, da ga brez hrušk dušite še 15–20 minut.
Video recept
POGLEJTE TUDI: Več kot 10 idej za popolno božično sladico
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira