To preprosto pecivo iz naribanih jabolk, zdroba in orehov je izjemno sočno, mehko in aromatično – idealno za jesenske dni, ko doma diši po sveže pečenih sladkih dobrotah.
Ker je priprava hitra in brez zapletenega gnetenja, je odlično za nenapovedane goste ali sladico po kosilu.

Sestavine

Za testo

  • 1,5 čajne skodelice naribanih jabolk
  • 1 čajna skodelica zdroba
  • 1 čajna skodelica mletih orehov
  • 1 čajna skodelica sladkorja
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 jajce
  • 2 dl hladnega mleka
  • 1 kavna skodelica olja

Za čokoladni preliv

  • 1 žlica mleka
  • 1 žlica vode
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 kavna žlička margarine
  • 100 g zdrobljene jedilne čokolade

Postopek priprave

Priprava mase:

  • V večji skledi zmešajte naribana jabolka, zdrob, mlete orehe, sladkor, pecilni prašek in vanilin sladkor.
  • Dodajte jajce, mleko in na koncu olje. Dobro premešajte, da dobite enotno maso.

Peka:

  • Maso vlijte v namaščen ali s papirjem obložen pekač (velikosti približno 40 × 25 cm).
  • Pecite v predhodno ogreti pečici pri 250 °C približno 15 minut, dokler površina ne dobi zlato rjave barve.

Priprava preliva:

  • V majhnem loncu združite mleko, vodo, sladkor, margarino in čokolado. Segrevajte ob stalnem mešanju, dokler se vse sestavine ne raztopijo v gladko, sijočo zmes.

Zaključek:

  • Ohlajeno pecivo prelijte s toplo čokoladno glazuro in pustite, da se ohladi.
  • Nato ga narežite na kvadratke velikosti približno 5 × 5 cm.

Nasvet

Za še bolj sočno teksturo lahko v maso dodate žlico kisle smetane ali malo cimeta, ki lepo poudari okus jabolk in orehov.

Preprosto, hitro in neverjetno okusno pecivo, pri katerem se združijo sladkost jabolk, toplina orehov in bogastvo čokolade. Popolna jesenska sladica za vsako priložnost.

Orehovo pecivo s kislo smetano – hitro, sočno in božansko


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKatera moka je najbolj zdrava?
Naslednji članekNajpogostejše napake, ki jih delamo vsi pri odmrzovanju mesa – in kako jih popraviti