Testenine so enostavna jed za pripravo, v tej omaki s čebulo in sirom pa so resnično božanske.
Sestavine
Za testenine:
- 3 žlice oljčnega olja
- 2 žlici masla (razdeljeno)
- 4 velike čebule (narezane na tanke rezine)
- 1 strok česna (mlet)
- 2 žlički svežih listov timijana (+ več za okras)
- 1½ žlice navadne moke
- 120 ml suhega belega vina
- 500 ml piščančje juhe
- 110 g naribanega sira Gruyère
- 50 g sveže naribanega parmezana
- 120 ml smetane za kuhanje
- 400 g špagetov
- Sol in sveže mlet črni poper po okusu
Za drobtine:
- 2 žlici masla
- 40 g panko drobtin
- 1 strok česna (nariban)
- ½ žličke soli
- ½ žličke črnega popra
- 30 g sira Gruyère (drobno nariban)
Postopek
- V veliki posodi segrejte 2 žlici oljčnega olja in 1 žlico masla.
- Dodajte narezano čebulo in jo pražite 10 minut na srednjem ognju, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte pokrito 25–35 minut. Mešajte pogosto, dokler ni zlata in džemasta.
- Vmešajte česen in timijan ter kuhajte še 2 minuti.
- Odstranite ½ skodelice čebule za okras.
- V ponvi na srednjem ognju stopite 2 žlici masla.
- Dodajte panko drobtine, nariban česen, sol in poper. Pražite 4–5 minut, dokler niso zlato rjave barve. Odstavite.
- Testenine skuhajte v osoljeni vreli vodi do stanja al dente.
- Prihranite 250 ml vode od testenin in testenine odcedite.
- V posodi s karamelizirano čebulo potresite moko in mešajte nekaj minut.
- Deglazirajte z belim vinom in kuhajte 2 minuti.
- Dodajte piščančjo osnovo, zavrite in kuhajte 5 minut.
- Vmešajte smetano in kuhajte še 5 minut do želene gostote.
- Izklopite ogenj, nato vmešajte parmezan in Gruyère, dokler se ne stopita. Po okusu dodajte sol in poper.
- Kuhane testenine vmešajte v omako in po potrebi dodajajte prihranjeno vodo od testenin. Na majhnem ognju kuhajte še 1–2 minuti, da se omaka oprime testenin.
- Testenine razdelite v sklede, okrasite s prihranjeno karamelizirano čebulo, česnovimi drobtinami, svežimi listi timijana in dodatnim Gruyèrejem.
- Postrezite takoj.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Recept za testenine v kremasti gobovi omaki, hitro pripravljeno kosilo
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira