Testenine so enostavna jed za pripravo, v tej omaki s čebulo in sirom pa so resnično božanske.

Sestavine

Za testenine:
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici masla (razdeljeno)
  • 4 velike čebule (narezane na tanke rezine)
  • 1 strok česna (mlet)
  • 2 žlički svežih listov timijana (+ več za okras)
  • 1½ žlice navadne moke
  • 120 ml suhega belega vina
  • 500 ml piščančje juhe
  • 110 g naribanega sira Gruyère
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 120 ml smetane za kuhanje
  • 400 g špagetov
  • Sol in sveže mlet črni poper po okusu
Za drobtine:
  • 2 žlici masla
  • 40 g panko drobtin
  • 1 strok česna (nariban)
  • ½ žličke soli
  • ½ žličke črnega popra
  • 30 g sira Gruyère (drobno nariban)

Postopek

  1. V veliki posodi segrejte 2 žlici oljčnega olja in 1 žlico masla.
  2. Dodajte narezano čebulo in jo pražite 10 minut na srednjem ognju, nato zmanjšajte ogenj in kuhajte pokrito 25–35 minut. Mešajte pogosto, dokler ni zlata in džemasta.
  3. Vmešajte česen in timijan ter kuhajte še 2 minuti.
  4. Odstranite ½ skodelice čebule za okras.
  5. V ponvi na srednjem ognju stopite 2 žlici masla.
  6. Dodajte panko drobtine, nariban česen, sol in poper. Pražite 4–5 minut, dokler niso zlato rjave barve. Odstavite.
  7. Testenine skuhajte v osoljeni vreli vodi do stanja al dente.
  8. Prihranite 250 ml vode od testenin in testenine odcedite.
  9. V posodi s karamelizirano čebulo potresite moko in mešajte nekaj minut.
  10. Deglazirajte z belim vinom in kuhajte 2 minuti.
  11. Dodajte piščančjo osnovo, zavrite in kuhajte 5 minut.
  12. Vmešajte smetano in kuhajte še 5 minut do želene gostote.
  13. Izklopite ogenj, nato vmešajte parmezan in Gruyère, dokler se ne stopita. Po okusu dodajte sol in poper.
  14. Kuhane testenine vmešajte v omako in po potrebi dodajajte prihranjeno vodo od testenin. Na majhnem ognju kuhajte še 1–2 minuti, da se omaka oprime testenin.
  15. Testenine razdelite v sklede, okrasite s prihranjeno karamelizirano čebulo, česnovimi drobtinami, svežimi listi timijana in dodatnim Gruyèrejem.
  16. Postrezite takoj.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Recept za testenine v kremasti gobovi omaki, hitro pripravljeno kosilo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Če imate dober vid, boste napako na sliki opazili takoj
Naslednji članekUganka: Le peščica ljudi jo pravilno ugotovi, ste med njimi?