Med slovenskimi zimskimi jedmi ima ješprenj ali ričet prav posebno mesto. Preprost, a hranljiv obrok, ki združuje okuse zelenjave, stročnic in dimljenega mesa – ali pa tofuja, če želite vegansko različico. Ko zadiši po ješprenju, pomeni, da se je v hiši začela prava jesen – topla, dišeča in domača.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 300 g ješprenja
  • 1 žlica maščobe (palmova, olje)
  • 1 čebula
  • 1–3 paradižniki ali nekaj pelatov (po okusu)
  • 2 korena
  • 1 rumen koren
  • sol
  • 1 lovorjev list
  • 150 g dimljenega tofuja
  • 1 skodelica fižola pinto ali češnjevec
  • nekaj zelene
  • peteršilj
  • 2 stroka česna

Recept za veganski ričet, ki bo všeč tudi ljubiteljem mesa

Postopek priprave

1. Priprava osnovne osnove

Čebulo drobno sesekljajte in jo v večjem loncu prepražite na maščobi, da postekleni in zadiši.

2. Kuhanje ješprenja

Dodajte ješprenj in prilijte 3- do 4-kratno količino vode glede na količino ješprenja. Dodajte še lovor, zeleno in sol. Kuhajte približno 30 minut – čas se skrajša, če ješprenj prej za nekaj ur namočen.

3. Dodajanje zelenjave

Ko je ješprenj na pol kuhan, v lonec dodajte narezano korenje, fižol, paradižnik in dimljen  tofu. Kuhajte še približno 15 minut, da se okusi povežejo.

4. Zaključek kuhanja

Proti koncu dodajte še pelate (če niste uporabili paradižnika), strt česen in nasekljan peteršilj. Kuhajte še 5 minut, da jed dobi poln okus in rahlo gostoto.

Nasvet in zanimivost

Če želite, da bo ričet še bolj kremast, lahko nekaj ješprenja na koncu pretlačite z vilicami ali paličnim mešalnikom – s tem se bo jed naravno zgostila.
Zanimivo: ješprenj je bil nekoč “hrana za moč” – kmečka jed, ki je delavcem na poljih dajala energijo za ves dan.

Ješprenj je tisti preprost, a bogat obrok, ki nas vedno znova spomni, zakaj so tradicionalne jedi najboljše. Diši po domu, spominih in toplini.

Recept za vegansko različico bolognese omake


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNajlažji način, kako izrezljati bučo za noč čarovnic – korak za korakom
Naslednji članekKako shraniti kostanj, da ga boste lahko uživali vse do zime