Telesni vonj ni vedno posledica pomanjkljive higiene – pogosto nanj vpliva tudi naša prehrana. Čeprav se o tem redko govori, lahko določena živila močno vplivajo na to, kakšen vonj imamo. To je lahko še posebej neprijetno v poletnih mesecih ali ob povečanem potenju.
Živila, ki lahko poslabšajo telesni vonj
Z razumevanjem, katera živila poslabšajo vonj in katera ga omilijo, lahko telesni vonj uravnavamo bolj učinkovito – od znotraj navzven:
- Ribe in morski sadeži
- Zelenjava z žveplom
- Začimbe z močnimi aromami
- Rdeče meso
Poglejmo, zakaj zgornja živila poslabšajo telesni vonj.
1. Ribe in morski sadeži
Pri večini ljudi ne povzročajo težav, a pri redkih posameznikih se holin iz rib pretvori v spojino trimetilamin, ki ima izrazit vonj po ribah.
2. Zelenjava z žveplom
Brokoli, zelje, cvetača in brstični ohrovt vsebujejo žveplove spojine, ki se sproščajo z znojem in povzročajo intenzivnejši vonj.

3. Začimbe z močnimi aromami
Česen, curry, kumina in podobne začimbe vsebujejo spojine, ki v stiku z bakterijami na koži sproščajo specifičen, pogosto neprijeten telesni vonj.
4. Rdeče meso
Pri presnovi rdečega mesa nastajajo beljakovinske spojine, ki se preko znoja sproščajo in skupaj z bakterijami ustvarjajo oster vonj.

Telesni vonj je pogosto odsev našega življenjskega sloga – še posebej prehrane. Medtem ko nekatera živila lahko povzročijo neprijetne vonjave, jih lahko druga uspešno omilijo. Redna higiena ostaja temelj, a z uravnoteženo prehrano si lahko precej pomagamo – in poskrbimo, da se v svoji koži počutimo bolje.
PREBERITE TUDI: Kdaj je slab zadah znak, da moramo k zdravniku?


















































