Princeske so priljubljena francoska sladica, znana po svoji rahli in zračni teksturi, polnjeni s sladko smetano in posuta s sladkorjem v prahu. Idealne so za praznične dni ali kot razvajanje ob skodelici kave.

Sestavine

Za testo:

  • 120 ml vode
  • 120 ml polnomastnega mleka
  • 100 g masla
  • Ščepec soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 130 g moke
  • 4 velika jajca

Za polnilo:

  • 500 ml sladke smetane za stepanje
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta

Za posip:

  • Sladkor v prahu

Postopek

Priprava testa:

  1. V srednje veliki ponvi segrejte vodo, mleko, maslo, sol in sladkor, dokler mešanica ne zavre.
  2. Zmanjšajte ogenj in naenkrat dodajte moko. Mešajte z leseno kuhalnico, dokler se testo ne združi v gladko kroglo in na dnu posode nastane tanek sloj.
  3. Ponev odstavite z ognja in pustite testo, da se nekoliko ohladi (približno 5 minut).
  4. Vmešajte jajca eno po eno, pri čemer vsako popolnoma vključite, preden dodate naslednje. Testo mora biti gladko, sijoče in dovolj gosto, da drži obliko.

Oblikovanje in peka:

  1. Segrejte pečico na 200 °C.
  2. Pekač obložite s papirjem za peko.
  3. Testo prenesite v slaščičarsko vrečko z veliko zvezdasto ali okroglo konico in na pekač oblikujte kupčke premera približno 4 cm.
  4. Pecite 20 minut pri 200 °C, nato temperaturo znižajte na 180 °C in pecite še 10–15 minut, dokler niso zlato rjave.
  5. Princeske pustite, da se popolnoma ohladijo na rešetki.

Priprava polnila:

  1. Sladko smetano stepite s sladkorjem v prahu in vanilijo, dokler ne dosežete čvrstih vrhov.
  2. Slaščice na sredini prerežite in napolnite s stepeno smetano, lahko z žlico ali s pomočjo slaščičarske vrečke.
  3. Princeske zaprite in jih rahlo posujte s sladkorjem v prahu.

Video recept

 

NAREDITE TUDI: Klasični ekleri, sladica, ki vsakega navduši


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo je najpogostejši znak, da se je oljčno olje pokvarilo in ni ravno redek
Naslednji članekImate sledi vodnega kamna na kozarcih? S tem trikom jih boste hitro odstranili brez drgnjenja