Za vse ljubitelje krompirja – tale jed vas bo navdušila! Hrustljav gratiniran krompir je čudovita priloga, kjer se preprost krompir prelevi v pravo kulinarično doživetje. Vse skrivnosti te jedi tičijo v tanko narezani krompirjevi rezini, bogati smetanovi omaki, začimbah in sirovem hrustljavem vrhu iz sira Gruyère.

Sestavine

  • 1,8 kg krompirja (najbolje voskaste vrste)
  • 170 g sira Gruyère (grobo nariban)
  • 600 ml (2 ½ skodelice) sladke smetane za kuhanje
  • Muškatni orešček (po okusu, sveže nariban)
  • 1 vejica rožmarina
  • 3 vejice timijana
  • 1 lovorjev list
  • Sol in sveže mlet poper

Postopek

  1. Krompir olupimo in narežemo na debelejše rezine.
  2. V večji kozici jih prelijemo s hladno vodo in dobro solimo (voda naj bo skoraj tako slana kot morska).
  3. Dodamo rožmarin, timijan in lovorjev list.
  4. Kuhamo do mehkega – krompir mora biti kuhan, a še vedno čvrst (ne sme se razpadati).
  5. Kuhane rezine previdno odcedimo.
  6. Pekač (plitev pladenj) rahlo namažemo s smetano, da se krompir ne prime.
  7. Krompirjeve rezine razporedimo po pekaču tako, da se rahlo prekrivajo (kot strešniki).
  8. Prelijemo s preostalo smetano, naribamo malo muškatnega oreščka in popramo po okusu.
  9. Poskusimo krompir – če je voda med kuhanjem bila dovolj slana, dodatno soljenje ni potrebno.
  10. Potresemo z naribanim sirom Gruyère tako, da prekrije vsako rezino.
  11. Pečemo v vnaprej ogreti pečici na 180 °C približno 30–40 minut, dokler krompir ni lepo zapečen, sir pa hrustljavo zlato rjav.

Video recept

 

PREBERITE TUDI: Kateri krompir je najboljši za pomfri in kako ga pripraviti, da bo hrustljav


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Če imate dober vid, boste vsiljivko na sliki našli v 5 sekundah
Naslednji članekIdeje za vikend peko: Razvajajte svoje domače s temi slaščicami #3