Mandlji niso le okusni, ampak so tudi ena najbolj cenjenih živil že od antičnih časov. So izjemno hranljivi, koristni za zdravje in nepogrešljivi v kulinariki, kozmetiki ter farmaciji. Izpostavlja se, da so sladki mandlji – tisti, ki jih jemo – popolnoma varni in izjemno koristni, medtem ko grenki zaradi vsebnosti cianidnih spojin niso primerni za prehrano.

Zakaj so mandlji tako posebni?

  • Dragocen vir hranil. Jedro sladkega mandlja vsebuje: približno 20 % beljakovin, 25 % ogljikovih hidratov in kar 50 % zdravih rastlinskih maščob. Kljub maščobam so mandlji izjemno zdravi, saj ponujajo popolno kombinacijo vlaknin, vitamina E in mikrohranil, ki pozitivno vplivajo na delovanje celotnega telesa.
  • Močno orožje proti staranju in boleznim. Mandlji vsebujejo veliko vitamina E, enega najmočnejših naravnih antioksidantov. Ta: preprečuje zamašitev žil, zmanjšuje tveganje za srčno kap in infarkt, krepi imunski sistem, še posebej dobro deluje pri starejših nad 60 let. Antioksidanti v mandljih pomagajo tudi zaščititi celice pred oksidativnim stresom in staranjem.

Mandlji skozi zgodovino

Mandljevec izvira iz Sredozemlja in je ena najstarejših gojenih rastlin. Drevo lahko zraste od 4 do 7 metrov, cveti zgodaj spomladi, še preden se razvijejo listi. Sladki mandlji so sčasoma postali nepogrešljivi v kulinariki, medtem ko so grenki mandlji zaradi visoke vsebnosti toksinov namenjeni predvsem pridobivanju olja.

Mandljevo olje – zlato v kozmetiki in farmaciji

Mandljevo olje je eno najbolj cenjenih olj na svetu, saj je:

• izjemno nežno,
• odlično za suho, zrelo ali občutljivo kožo,
• idealno za nego dojenčkov,
• primerno za odstranjevanje ličil,
• pogosto osnova za macerate in masažna olja.

Sladko mandljevo olje je nežnega vonja in prijazno do vseh tipov kože. Grenko mandljevo olje ima močan cianidni vonj in se uporablja v zelo majhnih, nadzorovanih količinah. Olje je občutljivo na svetlobo, zato ga je treba hraniti v temnih, zaprtih steklenicah.

Mandlji so vsestransko živilo z izjemno zgodovino in še boljšimi koristmi za zdravje. Sladki mandlji so polni beljakovin, zdravih maščob in vitamina E, medtem ko mandljevo olje ostaja ena najbolj dragocenih sestavin v kozmetiki in farmaciji.

Orehi niso primerni za vse: kdo jih ne sme jesti in koliko orehov je preveč?


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za domač Kinder pingui (boljši kot originalen)