Paprikaš je ena tistih jedi, ki nas spomnijo na toplino domače kuhinje. Izvira iz Madžarske, kjer je mleta rdeča paprika ključna sestavina, a v tej jesenski različici jo odlično dopolni buča – živahna, sladka in čudovito kremasta. Rezultat je mehko piščančje meso v omaki, ki se kar topi v ustih in se poda k skoraj vsaki prilogi.

Sestavine (za 4 osebe)

  • 2 žlici olja
  • 400 g piščančjih krač ali stegen s kostjo in kožo
  • 1 večja čebula
  • 2 stroka česna
  • 400 g buče (hokaido ali muškatne)
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 1–2 žlici paradižnikove mezge
  • 500 ml piščančje jušne osnove
  • sol in poper po okusu
  • 1 žlička koruznega škroba (gustin)
  • 150 g kisle smetane (lahko tudi več)

Priprava

  1. Čebulo in česen drobno sesekljamo, bučo olupimo, odstranimo semena in naribamo.
  2. Piščančje meso začinimo s soljo in poprom ter ga na vročem olju v večjem loncu z obeh strani zlato rjavo popečemo. Ko je lepo zapečeno, ga odstranimo in shranimo na krožniku.
  3. V isti lonec dodamo čebulo, pražimo jo, dokler ne postekleni, nato dodamo česen in bučo ter pražimo še nekaj minut.
  4. Primešamo mleto papriko in paradižnikovo mezgo – pazimo, da se paprika ne zažge, saj lahko postane grenka.
  5. Prilijemo jušno osnovo, dobro premešamo in po dnu postrgamo vse zapečene koščke, ki dajo omaki globok okus. V lonec vrnemo meso, pokrijemo in kuhamo na nizki temperaturi približno 40 minut.
  6. Kislo smetano gladko zmešamo s koruznim škrobom in jo vmešamo v omako. Paprikaš na nizkem ognju kuhamo še 5 minut – omaka mora postati gosta in svilnata, nikakor pa ne sme zavreti.

Piščančji paprikaš z bučo postrezite s kruhom, njoki, testeninami ali žličniki. Je odlična jed za hladne jesenske dni – nasitna, nežno začinjena in s prijetno sladkobo buče, ki jo lepo uravnoteži rahla kislost smetane.

Hokaido buča, ena izmed najbolj priljubljenih jesenskih sort, se ne le pohvali s svojo živahno barvo, ampak tudi s tem, da je ni treba lupiti – njena lupina med kuhanjem postane mehka in doda jedi še več okusa.

Kaj skuhati za kosilo, ko res nimaš ideje in niti pretirano veliko časa?


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNove smernice za visok krvni tlak: milijone ljudi bo zdaj dobilo diagnozo visokega krvnega pritiska