Paprikaš je ena tistih jedi, ki nas spomnijo na toplino domače kuhinje. Izvira iz Madžarske, kjer je mleta rdeča paprika ključna sestavina, a v tej jesenski različici jo odlično dopolni buča – živahna, sladka in čudovito kremasta. Rezultat je mehko piščančje meso v omaki, ki se kar topi v ustih in se poda k skoraj vsaki prilogi.
Sestavine (za 4 osebe)
- 2 žlici olja
- 400 g piščančjih krač ali stegen s kostjo in kožo
- 1 večja čebula
- 2 stroka česna
- 400 g buče (hokaido ali muškatne)
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 1–2 žlici paradižnikove mezge
- 500 ml piščančje jušne osnove
- sol in poper po okusu
- 1 žlička koruznega škroba (gustin)
- 150 g kisle smetane (lahko tudi več)
Priprava
- Čebulo in česen drobno sesekljamo, bučo olupimo, odstranimo semena in naribamo.
- Piščančje meso začinimo s soljo in poprom ter ga na vročem olju v večjem loncu z obeh strani zlato rjavo popečemo. Ko je lepo zapečeno, ga odstranimo in shranimo na krožniku.
- V isti lonec dodamo čebulo, pražimo jo, dokler ne postekleni, nato dodamo česen in bučo ter pražimo še nekaj minut.
- Primešamo mleto papriko in paradižnikovo mezgo – pazimo, da se paprika ne zažge, saj lahko postane grenka.
- Prilijemo jušno osnovo, dobro premešamo in po dnu postrgamo vse zapečene koščke, ki dajo omaki globok okus. V lonec vrnemo meso, pokrijemo in kuhamo na nizki temperaturi približno 40 minut.
- Kislo smetano gladko zmešamo s koruznim škrobom in jo vmešamo v omako. Paprikaš na nizkem ognju kuhamo še 5 minut – omaka mora postati gosta in svilnata, nikakor pa ne sme zavreti.
Piščančji paprikaš z bučo postrezite s kruhom, njoki, testeninami ali žličniki. Je odlična jed za hladne jesenske dni – nasitna, nežno začinjena in s prijetno sladkobo buče, ki jo lepo uravnoteži rahla kislost smetane.
Hokaido buča, ena izmed najbolj priljubljenih jesenskih sort, se ne le pohvali s svojo živahno barvo, ampak tudi s tem, da je ni treba lupiti – njena lupina med kuhanjem postane mehka in doda jedi še več okusa.
Kaj skuhati za kosilo, ko res nimaš ideje in niti pretirano veliko časa?
Zadnji prispevki
- Nove smernice za visok krvni tlak: milijone ljudi bo zdaj dobilo diagnozo visokega krvnega pritiska
- Tri pogoste težave v gospodinjstvu, ki jih lahko reši soda bikarbona
- Tedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #131
- Recept za popolno jesensko kostanjevo sladico
- To so napake, zaradi katerih testo za pito ne uspe – in kako jih preprosto odpraviti