Včasih so prav najbolj preproste sladice tiste, ki naredijo največji vtis – in vrtnice iz jabolk ter listnatega testa so popoln dokaz tega. Videti so, kot da bi jih ustvarili v slaščičarski delavnici, a priprava je neverjetno lahka. Poleg tega vas med peko razvaja čudovit vonj po jabolkih in marmeladi, ki napolni celo kuhinjo.

Sestavine (za približno 12 vrtnic)

  • 2 pakiranja že pripravljenega listnatega testa
  • 3 jabolka (najlepše so rdeče sorte, a primerna so tudi zelena)
  • 8 žlic jabolčne ali marelične marmelade
  • 1 limona
  • 100 g sladkorja v prahu

Priprava korak za korakom

1. Priprava jabolk

Jabolka prerežite na pol, odstranite pečke in jih narežite na tanke rezine (okoli 2 mm). Prelijte jih z vodo, dodajte sok polovice limone in jih rahlo segrejte – približno 3 minute v kozici ali mikrovalovki, da postanejo prožna. Tako jih boste lažje oblikovali.

2. Priprava testa

Listnato testo razvaljajte (če ni že pripravljeno) in narežite na 6 enakih trakov. Na vsak trak namažite žličko marmelade – ta bo med peko ustvarila prijetno sadno sočnost.
Po zgornjem delu traku zložite jabolčne rezine tako, da se rahlo prekrivajo in da skorja malenkost kuka čez rob testa. Spodnji del traku prepognite čez jabolka in nežno pritisnite.

3. Oblikovanje vrtnic

Vsak trak previdno zvijte v rolico – nastala bo čudovita oblika vrtnice. Položite jih v model za mafine, ki ga predhodno dobro namastite in pomokajte (sadni sok se sicer rad prime). Po želji uporabite papirnate modelčke.

4. Peka

Pecite v pečici, ogreti na 190 °C, približno 35–40 minut, dokler ne bodo zlato rjave.
Po peki jih nekaj minut pustite, da se ohladijo, nato pa jih posujte s sladkorjem v prahu.

Nasvet

Če želite še bogatejši okus, lahko vrtnice pred peko rahlo posujete s cimetom ali pa jim po ohlajanju dodate kanček medu. Postrezite jih še tople – z žličko vaniljevega sladoleda so prava poezija!

Video recept

Sladica, ki zahteva le nekaj osnovnih sestavin, a pričara čudovit videz in toplino domače peke. Preproste, dišeče in neustavljivo lepe – vrtnice iz jabolk in listnatega testa so pravi dokaz, da za popolno sladico ne potrebujete veliko.

Recept: Sladki bučni zavitek (štrudelj), vsi koraki priprave od testa do nadeva


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKdaj je najboljši čas za sajenje česna?