Pasulj je ena najbolj priljubljenih enolončnic – jedi balkanskih babic – nasiten, bogat z beljakovinami, vitamini in minerali. A mnogi se mu izogibajo, ker povzroča napihnjenost. Na srečo obstajajo preprosti triki, s katerimi boste uživali v okusu brez neprijetnih posledic.
Babičin trik proti napihnjenosti
Najpomembnejši korak je, da fižol čez noč namočite v hladni vodi. Tako bo lažje prebavljiv in hitreje kuhan. Med kuhanjem pa v vodo dodajte lovorjev list, kumino, majaron, timijan ali ingver – začimbe, ki pomagajo zmanjšati nastajanje plinov v telesu.
Sestavine
- 450 g fižola
- 2 glavici česna
- 1 šopek pora
- 2 lovorjeva lista
- 300 g suhega mesa (rebrca)
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- ½ žličke mletega popra
- 1 žlica zeliščne začimbe (npr. vegeta in podobno)
- kumina, majaron, timijan
- 2 žlici moke
- 30 ml olja
- sol po okusu
Priprava
- Fižol operite, čez noč namočite in naslednji dan zavrite.
- Po 10 minutah vodo odlijte in dodajte svežo vročo vodo.
- V lonec s fižolom dodajte drobno sesekljano čebulo in lovorjev list.
- Olupite korenje, narežite in prepražite s čebulo, nato dodajte fižolu. Vmešajte suho meso ali rebrca in kuhajte 1,5 do 2 uri. Po potrebi dolijte vodo.
- Medtem pripravite zaprško: na olju popražite moko, ohladite in vmešajte mleto papriko.
- Vlijte v lonec s fižolom, začinite s soljo, poprom in zelišči. Kuhajte še 5 minut.
Na Balkanu je pasulj ena najbolj tradicionalnih jedi. V preteklosti je bil obvezna jed vojakov in na tisoče ljudi je hranil prav s svojo nasitnostjo in preprostostjo priprave.
















































