Pasulj je ena najbolj priljubljenih enolončnic – jedi balkanskih babic – nasiten, bogat z beljakovinami, vitamini in minerali. A mnogi se mu izogibajo, ker povzroča napihnjenost. Na srečo obstajajo preprosti triki, s katerimi boste uživali v okusu brez neprijetnih posledic.

Babičin trik proti napihnjenosti

Najpomembnejši korak je, da fižol čez noč namočite v hladni vodi. Tako bo lažje prebavljiv in hitreje kuhan. Med kuhanjem pa v vodo dodajte lovorjev list, kumino, majaron, timijan ali ingver – začimbe, ki pomagajo zmanjšati nastajanje plinov v telesu.

Sestavine

  • 450 g fižola
  • 2 glavici česna
  • 1 šopek pora
  • 2 lovorjeva lista
  • 300 g suhega mesa (rebrca)
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • ½ žličke mletega popra
  • 1 žlica zeliščne začimbe (npr. vegeta in podobno)
  • kumina, majaron, timijan
  • 2 žlici moke
  • 30 ml olja
  • sol po okusu

PREBERITE TUDI: Pašta fižol: To je najbolj originalen recept, pripravljali smo jo narobe celo življenje

Priprava

  1. Fižol operite, čez noč namočite in naslednji dan zavrite.
  2. Po 10 minutah vodo odlijte in dodajte svežo vročo vodo.
  3. V lonec s fižolom dodajte drobno sesekljano čebulo in lovorjev list.
  4. Olupite korenje, narežite in prepražite s čebulo, nato dodajte fižolu. Vmešajte suho meso ali rebrca in kuhajte 1,5 do 2 uri. Po potrebi dolijte vodo.
  5. Medtem pripravite zaprško: na olju popražite moko, ohladite in vmešajte mleto papriko.
  6. Vlijte v lonec s fižolom, začinite s soljo, poprom in zelišči. Kuhajte še 5 minut.

Na Balkanu je pasulj ena najbolj tradicionalnih jedi. V preteklosti je bil obvezna jed vojakov in na tisoče ljudi je hranil prav s svojo nasitnostjo in preprostostjo priprave.

Ta golaž je boljši od klasičnega – okus bo prepričal


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNe samo vino, iz grozdja se lahko naredi tudi odličen sok in ta recept je zelo enostaven
Naslednji članekZdaj je pravi čas, da iz kuhinje zadiši po slastnem bučnem pecivu