Ta tradicionalna belokranjska pogača z mehko sredico, hrustljavimi robovi in čudovitim vonjem po kumini je odličen spremljevalec juham, enolončnicam ali kot samostojna malica s sirom in suhim mesom.
Sestavine
- 500 g moke
- 1 dl mleka
- 1 dl mlačne vode
- 20 g svežega kvasa
- 1 čajna žlička sladkorja
- 1 čajna žlička soli
- 1 jajce (za premaz)
- groba sol (za posip)
- kumina (za posip)
Postopek
- V skledico vlijemo mleko, dodamo sladkor in nadrobljen kvas. Dobro premešamo in pustimo na toplem približno 10 minut, da se kvas aktivira.
- Moko presejemo v večjo skledo in na sredini naredimo jamico. Po robu posujemo sol, v jamico pa vlijemo vzhajan kvas in mlačno vodo. S prsti ali žlico premešamo, da dobimo grobo testo.
- Testo stresemo na pomokano površino in ga gnetemo približno 10 minut, dokler ne postane mehko, gladko in elastično. Oblikujemo hlebček, ga pomokamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut, oziroma dokler se volumen ne podvoji.
- Pečico segrejemo na 220 °C. Pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko.
- Vzhajano testo še enkrat na hitro pregnetemo, nato ga oblikujemo v krog (premer 30–35 cm) in ga razvlečemo tako, da je rob tanjši od sredine. Z nožem ali kolescem zarežemo poševne črte v razmakih 4 cm, vendar ne do roba.
- Jajce razžvrkljamo in premažemo pogačo. Po vrhu posujemo grobo sol in kumino.
- Pogačo pečemo 20–25 minut. Pečenost preverimo tako, da potrkamo po spodnji strani – če votlo zadoni, je gotova.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Pica, narejena iz starega kruha
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Vsi vidimo trikotnike – a le eden od petih lahko ugane pravilno število
- Kako veste, če je jajce še vedno užitno, čeprav nima roka uporabnosti?
- To so rastline, ki jih nikoli ne smete saditi v bližini hiše, naredijo več škode kot koristi
- Recept za hitro češnjevo pecivo, ki se kar topi v ustih
- Češnje lahko zdržijo več dni, če jih shranite na ta način
- To je otok, ki velja za smrtonosno destinacijo, kamor smejo le znanstveniki in vojaki