Ta tradicionalna belokranjska pogača z mehko sredico, hrustljavimi robovi in čudovitim vonjem po kumini je odličen spremljevalec juham, enolončnicam ali kot samostojna malica s sirom in suhim mesom.

Sestavine

  • 500 g moke
  • 1 dl mleka
  • 1 dl mlačne vode
  • 20 g svežega kvasa
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 jajce (za premaz)
  • groba sol (za posip)
  • kumina (za posip)

Postopek

  1. V skledico vlijemo mleko, dodamo sladkor in nadrobljen kvas. Dobro premešamo in pustimo na toplem približno 10 minut, da se kvas aktivira.
  2. Moko presejemo v večjo skledo in na sredini naredimo jamico. Po robu posujemo sol, v jamico pa vlijemo vzhajan kvas in mlačno vodo. S prsti ali žlico premešamo, da dobimo grobo testo.
  3. Testo stresemo na pomokano površino in ga gnetemo približno 10 minut, dokler ne postane mehko, gladko in elastično. Oblikujemo hlebček, ga pomokamo, pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut, oziroma dokler se volumen ne podvoji.
  4. Pečico segrejemo na 220 °C. Pekač namastimo ali obložimo s papirjem za peko.
  5. Vzhajano testo še enkrat na hitro pregnetemo, nato ga oblikujemo v krog (premer 30–35 cm) in ga razvlečemo tako, da je rob tanjši od sredine. Z nožem ali kolescem zarežemo poševne črte v razmakih 4 cm, vendar ne do roba.
  6. Jajce razžvrkljamo in premažemo pogačo. Po vrhu posujemo grobo sol in kumino.
  7. Pogačo pečemo 20–25 minut. Pečenost preverimo tako, da potrkamo po spodnji strani – če votlo zadoni, je gotova.

Video recept

 

PRIPRAVITE TUDI: Pica, narejena iz starega kruha


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako očistiti starejšo hišo, ki se vedno zdi umazana: Ena stvar bo rešila vse
Naslednji članekKdaj soliti vodo za kuhanje testenin? Na večno vprašanje so odgovorili strokovnjaki