Čokoladno poleno, znano tudi kot “Bûche de Noël”, je klasična praznična sladica, ki združuje bogat čokoladni okus, kremno polnilo in zabaven videz. Okrašena z meringue gobami in posuta s sladkorjem, pričara praznično vzdušje.
Sestavine
Za meringue gobe:
- 2 beljaka (sobne temperature)
- osmina čajne žličke vinskega kamna
- 6 žlic super finega sladkorja
- Kakav v prahu za posip
- 2 koščka stopljene polsladke čokolade
Za čokoladno torto:
- 80 g večnamenske moke
- 35 g nesladkanega kakava v prahu
- ½ čajne žličke soli
- 7 velikih jajc (sobne temperature, ločenih)
- 200 g granuliranega sladkorja
- Sladkor v prahu za posipanje
Za nadev:
- 300 ml hladne smetane za stepanje
- 40 g presejanega sladkorja v prahu
- ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta
Za glazuro:
- 280 gzmehčanega masla
- ¼ čajne žličke soli
- 50 g presejanega kakava v prahu
- 330 g presejanega sladkorja v prahu
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 2 do 3 žlice smetane za stepanje
Za okrasitev:
- Oslajene brusnice
- Rožmarin
- Sladkor v prahu
Postopek
Za meringue gobe:
- Segrejte pečico na 100 °C in obložite pekač s peki papirjem.
- Stepajte beljake in vinski kamen na srednji hitrosti, dokler se ne spenijo in podvojijo prostornino.
- Med stepanjem postopoma dodajajte sladkor in stepajte, dokler se ne oblikujejo čvrsti, sijoči vrhovi (približno 5 minut).
- Meringo prenesite v vrečko za dekoriranje z okroglo konico.
- Na peki papir iztisnite stebla in vrhove gob: stebla kot stolpce in vrhove kot ploščate kroge.
- Po želji rahlo posujte kakav v prahu.
- Pecite 2 uri, nato pustite, da se popolnoma ohladijo v pečici.
- Ohlajene vrhove pomočite v stopljeno čokolado in jih prilepite na stebla. Pustite, da se strdijo.
Za čokoladen biskvit:
- Segrejte pečico na 175 °C.
- Pekač obložite s pergamentnim papirjem in rahlo namastite.
- V skledi presejte moko, kakav in sol.
- Stepajte rumenjake na srednji hitrosti, dokler ne podvojijo prostornino.
- Dodajte ¾ skodelice sladkorja in stepajte, dokler masa ne postane bleda in puhasta.
- Dodajte mešanico moke in nežno premešajte.
- V ločeni posodi stepajte beljake, dokler ne postanejo rahli, nato postopoma dodajte preostali sladkor in stepajte do trdih vrhov.
- Stepene beljake v treh obrokih nežno vmešajte v testo.
- Testo enakomerno razporedite po pripravljenem pekaču.
- Pecite 20 minut, dokler torta ne poskoči ob rahlem pritisku.
- Vročo torto obrnite na kuhinjsko krpo, posuto s sladkorjem v prahu. Previdno odstranite pergamentni papir.
- Torto zvijte skupaj s krpo in pustite, da se popolnoma ohladi (približno 1 uro).
Za nadev:
- Stepajte smetano na srednji hitrosti, dokler se ne zgosti.
- Dodajte sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Stepajte, dokler se ne oblikujejo čvrsti vrhovi.
Za glazuro:
- Stepajte maslo in sol na srednji hitrosti, dokler ni gladko.
- Dodajte kakav v prahu in stepajte do gladkega.
- Postopoma dodajajte sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt.
- Med stepanjem počasi prilivajte smetano, dokler glazura ni puhasta in gladka.
Sestavljanje:
- Ohlajeno torto odvijte in enakomerno namažite s stepeno smetano, pri čemer pustite rob.
- Biskvit ponovno zvijte in položite na pladenj s šivi navzdol. Hladite.
- Glazuro namažite po celotni površini.
- Z vilicami naredite vzorec lubja in odrežite konce, da izpostavite vrtince.
- Po želji dodajte meringue gobe, osladkane brusnice in rožmarin ter rahlo posujte s slaščičarskim sladkorjem.
Video recept
NAREDITE TUDI: Božična poslastica: Čokoladno-karamelni storži
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira