Čokoladno poleno, znano tudi kot “Bûche de Noël”, je klasična praznična sladica, ki združuje bogat čokoladni okus, kremno polnilo in zabaven videz. Okrašena z meringue gobami in posuta s sladkorjem, pričara praznično vzdušje.

Sestavine

Za meringue gobe:

  • 2 beljaka (sobne temperature)
  • osmina čajne žličke vinskega kamna
  • 6 žlic super finega sladkorja
  • Kakav v prahu za posip
  • 2 koščka stopljene polsladke čokolade

Za čokoladno torto:

  • 80 g večnamenske moke
  • 35 g nesladkanega kakava v prahu
  • ½ čajne žličke soli
  • 7 velikih jajc (sobne temperature, ločenih)
  • 200 g granuliranega sladkorja
  • Sladkor v prahu za posipanje

Za nadev:

  • 300 ml hladne smetane za stepanje
  • 40 g presejanega sladkorja v prahu
  • ½ čajne žličke vaniljevega ekstrakta

Za glazuro:

  • 280 gzmehčanega masla
  • ¼ čajne žličke soli
  • 50 g presejanega kakava v prahu
  • 330 g presejanega sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
  • 2 do 3 žlice smetane za stepanje

Za okrasitev:

  • Oslajene brusnice
  • Rožmarin
  • Sladkor v prahu

Postopek

Za meringue gobe:

  1. Segrejte pečico na 100 °C in obložite pekač s peki papirjem.
  2. Stepajte beljake in vinski kamen na srednji hitrosti, dokler se ne spenijo in podvojijo prostornino.
  3. Med stepanjem postopoma dodajajte sladkor in stepajte, dokler se ne oblikujejo čvrsti, sijoči vrhovi (približno 5 minut).
  4. Meringo prenesite v vrečko za dekoriranje z okroglo konico.
  5. Na peki papir iztisnite stebla in vrhove gob: stebla kot stolpce in vrhove kot ploščate kroge.
  6. Po želji rahlo posujte kakav v prahu.
  7. Pecite 2 uri, nato pustite, da se popolnoma ohladijo v pečici.
  8. Ohlajene vrhove pomočite v stopljeno čokolado in jih prilepite na stebla. Pustite, da se strdijo.

Za čokoladen biskvit:

  1. Segrejte pečico na 175 °C.
  2. Pekač obložite s pergamentnim papirjem in rahlo namastite.
  3. V skledi presejte moko, kakav in sol.
  4. Stepajte rumenjake na srednji hitrosti, dokler ne podvojijo prostornino.
  5. Dodajte ¾ skodelice sladkorja in stepajte, dokler masa ne postane bleda in puhasta.
  6. Dodajte mešanico moke in nežno premešajte.
  7. V ločeni posodi stepajte beljake, dokler ne postanejo rahli, nato postopoma dodajte preostali sladkor in stepajte do trdih vrhov.
  8. Stepene beljake v treh obrokih nežno vmešajte v testo.
  9. Testo enakomerno razporedite po pripravljenem pekaču.
  10. Pecite 20 minut, dokler torta ne poskoči ob rahlem pritisku.
  11. Vročo torto obrnite na kuhinjsko krpo, posuto s sladkorjem v prahu. Previdno odstranite pergamentni papir.
  12. Torto zvijte skupaj s krpo in pustite, da se popolnoma ohladi (približno 1 uro).

Za nadev:

  1. Stepajte smetano na srednji hitrosti, dokler se ne zgosti.
  2. Dodajte sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Stepajte, dokler se ne oblikujejo čvrsti vrhovi.

Za glazuro:

  1. Stepajte maslo in sol na srednji hitrosti, dokler ni gladko.
  2. Dodajte kakav v prahu in stepajte do gladkega.
  3. Postopoma dodajajte sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt.
  4. Med stepanjem počasi prilivajte smetano, dokler glazura ni puhasta in gladka.

Sestavljanje:

  1. Ohlajeno torto odvijte in enakomerno namažite s stepeno smetano, pri čemer pustite rob.
  2. Biskvit ponovno zvijte in položite na pladenj s šivi navzdol. Hladite.
  3. Glazuro namažite po celotni površini.
  4. Z vilicami naredite vzorec lubja in odrežite konce, da izpostavite vrtince.
  5. Po želji dodajte meringue gobe, osladkane brusnice in rožmarin ter rahlo posujte s slaščičarskim sladkorjem.

Video recept

 

NAREDITE TUDI: Božična poslastica: Čokoladno-karamelni storži


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Samo ljudje z visokim IQ-jem bodo na sliki našli grincha v 5 sekundah
Naslednji članekČe najdete vseh 7 razlik v 10 sekundah ste genij