Bučke tu, bučke tam … Sezona bučk je v polnem zamahu in verjamemo, da mnogim lezejo že čez ušesa. A če nas je narava bogato obrodila s to zelenjavo, jo je potrebno izkoristiti. Pripravite lahko ocvrtke, polpete, polnjene bučke, bučkino pito, … idej je nešteto in danes vam predstavljamo eno novo, ki nas je navdušila.
Pripravite polnjene bučke po mehiško.
Sestavine
- 3 bučke
- 2 žlici olja
- malo soli
- 1 čebula
- 1 korenček
- 1 strok česna
- 450 g mletega mešanega mesa
- 1 pločevinka mehiške mešanice (koruza, fižol, paprika ipd.)
- poper, vegeta, čili v prahu po okusu
- 300 ml paradižnikove mezge
- 150 g naribanega sira
- nekaj rezin sira Gouda (za osnovo v bučkah)
Postopek
1. Pripravite bučke
Bučke operite, osušite in po dolgem prerežite na polovico. Previdno izdolbite sredico (pustite nekaj milimetrov roba). Rahlo jih posolite in odložite.
2. Naredite nadev
V večji ponvi segrejte olje. Na njem popražite sesekljano čebulo, nariban korenček in strt česen, da se zmehčajo. Nato dodajte mleto meso in pražite, dokler ne porjavi. Primešajte pločevinko mehiške mešanice, začinite s soljo, poprom, vegeto in čilijem po okusu.
3. Dodajte paradižnikovo mezgo
V ponev prilijte paradižnikovo mezgo, zmanjšajte ogenj in kuhajte še 15 minut, občasno premešajte, da se okusi povežejo.
4. Napolnite bučke
Bučke popivnajte s papirnato brisačo. V vsako polovico položite rezino sira Gouda, nato pa jih napolnite z mesnim nadevom. Po vrhu potresite nariban sir.
5. Specite
Polnjene bučke položite v pekač in pecite v pečici, ogreti na 180 °C, približno 35 minut – dokler bučke ne postanejo mehke, sir pa se lepo zapeče.

Polnjene bučke lahko postrežete kot glavno jed s kosom kruha ali kot zanimivo prilogo na poletnem pikniku. Če želite manj kalorij, lahko uporabite pusto mleto meso in sir z manj maščobe – okus bo še vedno božanski.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira